Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aruncăm la râpă comori ce ar putea să aducă bunăstarea - Dezvăluirile unui meșter popular

© Sputnik / Miroslav RotariElena Cojan
Elena Cojan - Sputnik Moldova
Abonare
În jur de 90 la sută, dar poate și mai mult, din pieile de oi și capre sunt aruncate la râpă în Republica Moldova. Declarația îi aparține meșterului popular Elena Cojan, care de mai mulți ani confecționează diverse accesorii din piei de ovine și caprine.
Încotro se îndreaptă Moldova? Dezvăluirile unui meșter popular

Meșterul popular Elena Cojan din satul Colibaș, raionul Cahul, împreună cu soțul ei, confecționează artizanal articole din piei de ovine, în special bundițe, căciuli, cojocele și altele. Femeia spune că pieile sunt prelucrate în condiții de casă și corespund pe deplin standardelor de calitate de astăzi, motiv pentru care au un spectru larg de cumpărători.

Olarii moldoveni: Avem mari probleme cu taxele vamale - Sputnik Moldova
Video
Olarii moldoveni: Avem mari probleme cu taxele vamale

Elena Cojan a povestit că satul Colibași este o regiune bogată în tradiții folclorice și are cei mai mulți meșteri populari în diferite domenii. Mai mult, în sat sunt mai mulți cojocari care creează diverse articole cu multă migală și suflet.

Totuși, femeia spune că din observările făcute de ea, în jur de 90 la sută, dar poate și mai mult, din pieile de oi și capre sunt aruncate la râpă în Republica Moldova. Și asta pentru că cei care ar dori să le prelucreze nu au condițiile necesare pentru acest scop sau nu au suficienți bani ca să-și creeze astfel de condiții.

"Problema aceasta trebuie abordată la nivel de stat. Statul trebuie să ajute la prelucrarea acestor piei căci asta presupune mai multe condiții. Mai ales, la spălatul pieilor. Ele se spală cu chimicale, deci apele reziduale trebuie epurate. Deci, apare problema de ecologie. Avem nevoie de stații de epurare", a explicat meșterul popular.

Mai mult, femeia spune că pentru a pune afacerea pe picior industrial trebuie investiți mulți bani. Însă condițiile pe care le oferă statul și vârsta pe care o au nu le mai permite acest lucru.

"La început, parcă toți vor să te ajute să te dezvolți în acest domeniu. După care vin cei cu amenzile că nu e ecologic. Această meserie presupune cheltuieli foarte mari și multă energie. Dacă eram la vârsta de 30-40 de ani, era o altă situație", a subliniat ea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0