Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cetățenii vor scăpa de povara datoriei generate de furtul miliardului? Ce spune Igor Dodon

© Pixabay / stevepbЭкономика
Экономика - Sputnik Moldova
Abonare
Tradiționala ședință a conducerii de vârf a țării a avut loc și în această săptămână. Iată ce decizii au fost luate.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Povara datoriei generate de furtul miliardului va fi redusă. Declarația a fost făcută de către șeful statului Igor Dodon, după întrevederea din această dimineață cu președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și prim-ministrului Ion Chicu. 

Igor Dodon a menționat că s-au găsit modalități prin care această datorie să fie redusă, pentru a acoperi parțial garanția de stat acordată în urma jafului din sistemul bancar.

Bani - Sputnik Moldova
Politică
Moldovenii vor întoarce altfel „miliardul furat”: Declarația lui Igor Dodon - Video

„Una dintre primele soluții ar fi că o parte din profitul Băncii Naționale, care anterior rămânea tot la dispoziția BNM, va fi direcționat în Bugetul de Stat pentru a compensa aceste mijloace pe care urmau să le achite cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Deocamdată au fost identificate mecanisme pentru a reduce această povară cu aproximativ 5-6 miliarde de lei, ceea ce constituie 25-30% din suma totală a datoriei de circa 20 de miliarde de lei. Șeful statului a precizat că un proiect în acest sens este examinat împreună cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și va fi aprobat în următoarele zile de Cabinetul de Miniștri. Ulterior, inițiativa va fi prezentată Parlamentului.

Fluxul de știri
0