Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum pot fi oprite îmbătrânirea și diabetul: Descoperirea oamenilor de știința

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaРуки пенсионерки.
Руки пенсионерки. - Sputnik Moldova
Abonare
O echipă de savanți de la Universitatea California din Berkeley, în colaborare cu colegii lor chinezi, au identificat cum poate fi oprit procesul de îmbătrânire, dar și îmbolnăvirea de diabet zaharat.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Cercetătorii americani au descoperit un complex proteic special - un comutator molecular responsabil pentru răspunsul imun la inflamațiile cronice din organism. Dezactivarea acestui complex vă permite oprirea procesului de îmbătrânire, de dezvoltare a cancerului și diabetului, precum și a bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cell Metabolism.

Natalia Gaibu - Sputnik Moldova
Medicii atenționează: Diabetul nu e o glumă, putem pierde vederea, picioarele sau rinichii

Oamenii de știință de la Universitatea California din Berkeley, în colaborare cu colegii lor chinezi, au identificat o legătură clară între funcționarea unui complex proteic imunitar specific și îmbătrânirea, precum și rezistența la insulină.

Complexul proteic inflamator NLRP3 este responsabil în organism pentru detectarea potențialelor amenințări și declanșarea unui răspuns inflamator. La persoanele vârstnice, în condiții de stres sau în condiții adverse de mediu, există o hiperactivare constantă a acestui complex și, ca urmare, supraîncărcarea sistemului imunitar al organismului și inflamațiile cronice, care provoacă diverse boli distructive - de la scleroză și demență la diabet și cancer.

Incredibil: Acest fruct banal întârzie îmbătrânirea – Ce spun oamenii de știință>>>

Hiperactivarea se produce prin acetilare - unirea grupărilor acetil la complexul NLRP3. În timpul studierii șoarecilor, cercetătorii au descoperit că complexul imunitar poate fi dezactivat folosind procesul invers, deacetilarea, pentru care proteina SIRT2 este responsabilă.

Autorii sunt siguri că dacă activitatea complexului este oprită, atunci toate procesele distructive asociate cu îmbătrânirea pot fi nu numai încetinite, ci și inversate.

"Complexul NLRP3 poate deveni un comutator molecular", a declarat Danica Chen, profesor asociat de biologie metabolică, dietetică și toxicologie, într-un comunicat de presă al universității.

Rezultatele au arătat că șoarecii cu o mutație genetică care i-a împiedicat să producă SIRT2 au prezentat mai multe semne de inflamație la vârsta de doi ani decât omologii lor normali. Aceste rozătoare au prezentat, de asemenea, o rezistență mai mare la insulină - o afecțiune asociată diabetului de tip 2 și sindromului metabolic.

"Laboratorul meu este foarte interesat să înțeleagă reversibilitatea îmbătrânirii", spune Chen. "În trecut, am arătat că celulele stem în vârstă pot fi întinerite. Acum vrem să înțelegem măsura în care îmbătrânirea poate fi inversată prin controlul proceselor fiziologice asociate cu îmbătrânirea și degenerarea și boli precum inflamația și rezistența la insulină ".

Rezultatele obținute sugerează că, în cazul în care sunt create medicamente care pot dezactiva inflammomul NLRP3, vor deveni un mijloc serios de combatere a îmbătrânirii și a multor boli legate de vârstă.

„Cred că această concluzie este importantă în ceea ce privește tratarea bolilor umane cronice majore", afirmă omul de știință."Aceasta este și o întrebare foarte oportună, deoarece anul trecut multe studii promițătoare ale bolii Alzheimer au eșuat. O posibilă explicație este că tratamentul începe de obicei prea târziu când boala trece în punctul de a nu se întoarce. Prin urmare, este important să înțelegeți reversibilitatea afecțiunilor asociate cu îmbătrânirea și să folosiți aceste cunoștințe pentru a dezvolta medicamente adecvate STV“.
Fluxul de știri
0