Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, lovită dur de fenomenul emigrării: Ce spun specialiștii

© Sputnik / OsmatescoЯн Лисневский
Ян Лисневский - Sputnik Moldova
Abonare
Fenomenul emigrării a căpătat proporții îngrijorătoare în țara noastră. Ce-i determină pe moldoveni să facă această alegere și ce trebuie să întreprindă statul pentru a ameliora situația am aflat de la sociologul Ian Lisnevschi.
Moldova, lovită dur de fenomenul emigrării: Ce spun specialiștii

Potrivit unui sondaj realizat în perioada 16 noiembrie – 9 decembrie la comanda Institutului Republican Internațional, problemele economice sunt în topul listei de priorități pe care respondenții ar dori să le prezinte în atenția Guvernului. Este vorba despre veniturile mici, șomaj și pensii. Aceste nemulțumiri au legătură directă cu problema emigrării, întrucât 51% dintre respondenți declară că ar pleca cu siguranță sau ar pleca probabil în străinătate, dacă li se va oferi posibilitatea. 57% dintre cei dispuși să emigreze menționează perspectivele economice slabe, iar 23% - lipsa oportunităților de muncă.

"Anume exodul este una dintre cele mai mari probleme ale societății noastre. Lumea căută un loc stabil politic, economic și social. În primul rând, incertitudinea politică influențează foarte mult acest fenomen", a spus Ian Lisnevschi.

Mariana Rufa - Sputnik Moldova
Statistici îngrijorătoare: Cum oprim exodul studenților moldoveni
Potrivit specialiștilor, Republica Moldova rămâne anual fără 3 la sută din populație și această tendință se menține de câteva decenii. Totuși, Moldova nu este singura țară care s-a confruntat cu acest fenomen. Mai multe state din Europa au înregistrat un exod masiv al populației.

Cu toate acestea, sociologul Ian Lisnevschi spune că în țara noastră acest fenomen este destul de amplu, iar aproximativ 80 la sută dintre cei care pleacă sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.

"Tinerii pleacă masiv din țară pentru că își doresc un viitor mai stabil și se gândesc să-și întemeieze o familie într-un mediu prielnic. Uneori și părinții acestora pleacă pentru ca să-i ajute. De obicei, persoanele de vârsta a treia sunt cei care rămân în Moldova", a subliniat Lisnevschi.

Sociologul a mai menționat că nu face să sperăm că emigranții vor începe să revină masiv acasă, chiar dacă că ar avea venituri mari la baștină.

"Sunt mai mulți factori care-i determină pe oameni să plece peste hotare: prețurile care nu corespund salariului minim de existență, instabilitatea politică, economia joasă ș.a. Nu cred că doar majorarea salariului ar rezolva problema exodului", a punctat el.

Potrivit recensământului din 2004, populația Republicii Moldova se cifra la 3.383.332, însă conform ultimului raport privind populația, din 2014, țara noastră avea deja sub trei milioane de oameni, mai exact - 2.998.235.

Ce acțiuni trebuie să întreprindă statul pentru a ameliora situația aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0