Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine ar trebui să stabilească prețurile la carburanți – propunerea unui deputat

© Sputnik / Rodion ProcaPetru Burduja
Petru Burduja - Sputnik Moldova
Abonare
După ce la mijlocul lunii ianuarie benzina și motorina s-au scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat - cu 1,2 lei, petroliștii au redus prețul la carburanți cu 30 de bani.
Cine ar trebui să stabilească prețurile la carburanți – propunerea unui deputat

Subiectul dat a stârnit controverse în rândul conducătorilor autor, mai ales după anunțul premierului Ion Chicu de a se reveni la vechea modalitate de stabilire a prețurilor de către Agenția de Reglementare în Energetică. Opiniile experților sunt împărțite în această chestiune.

Deputatul socialist, membrul comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe Petru Burduja, spune că revenirea la vechea modalitate de stabilire a prețurilor la carburanți de către ANRE este singura soluție, însă atunci când se discuta despre o eventuală majorare sau diminuare a tarifului, ar trebui să se țină cont de opiniile petroliștilor, cele ale experților din domeniu și, de ce nu, ale Parlamentului.

”Consider că ideea privind plafonarea prețului la carburanți de către ANRE este logică. Însă pentru a evita anumite decalaje ulterior, formula ideală ar fi ca prețurile să fie stabilite de ANRE în comun cu petroliștii, experții din domeniu, dar și Parlamentul, să există o formulă care să prevadă mai multă transparență și obiectivitate”, a declarat Pentru Burduja.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
S-au modificat prețurile: Iată pentru ce moldovenii vor plăti mai puțin
După majorări, mai mulți deputați au declarat că creșterea prețurilor la carburanți este „un abuz și un acord anticoncurențial de cartel din partea companiilor petroliere”. Și aceasta pentru că prețurile la petrol la nivel mondial se micșoraseră. Astfel, premierul Ion Chicu a anunțat că prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă în martie 2019 Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10 la sută.

Fluxul de știri
0