Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-au modificat prețurile: Iată pentru ce moldovenii vor plăti mai puțin

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Haosul în ceea ce privește prețurile pe piața carburanților, consideră șeful statului, era cauzat de corupția și neregulile întreținute deliberat de unele instituții ale statului.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat vineri pe pagina sa de Facebook o ieftinire semnificativă a carburanților pe piața moldovenească.

”Veste bună pentru toți conducătorii auto. Carburanții s-au ieftinit semnificativ, iar acest lucru a fost posibil inclusiv pentru că s-a instituit un mecanism de monitorizare a prețurilor și de comunicare eficientă cu operatorii de pe piața petrolieră”, a scris Dodon.

El a afirmat că, de multe ori când cotația petrolului la nivel internațional s-a diminuat, acest lucru nu ducea și la reducerea prețurilor la carburanți în țara noastră, ba chiar acestea creșteau uneori. 

Sergiu Ungureanu - Sputnik Moldova
Prognozele economiștilor: Vor crește sau nu prețurile la carburanți

”Acest lucru se întâmplă din cauza haosului și a corupției care erau întreținute intenționat de unele instituții ale statului în favoarea celor care stăteau în spatele acelor scheme ilegale”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon le-a cerut instituțiilor statului să monitorizeze permanent modul în care sunt formate prețurile și tarifele și să intervină de câte ori este necesar în protejarea cetățenilor.

Președintele consideră că sunt deja  primele efecte pozitive în acest sens.

”În perioada următoare voi veni și cu alte inițiative care să aducă și mai multă corectitudine în modul în care se formează prețurile și tarifele, astfel încât cetățenii să nu mai fie în situația de a plăti sume nejustificate”, subliniază șeful statului.

Anterior, Guvernul Republicii Moldova a format un grup de lucru pentru analiza și monitorizarea prețurilor la cele mai importante produse și servicii, în special la cele cu importanță socială majoră. Iar primul lucru la care a atras atenția acest grup de lucru a fost scumpirea carburanților.

Ion Chicu: Prețurile la carburanți vor fi plafonate din nou de către ANRE>>>

Astfel, a fost decisă examinare eficienței reglementărilor naționale aplicate de regulatori, pentru a înțelege ce aspecte pot fi îmbunătățite, astfel încât să fie împiedicate înțelegerile de cartel și creșterea orchestrată a prețurilor.

Fluxul de știri
0