Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Republica Moldova va avea o nouă lege: Ce presupune și cui îi este adresată

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un proiect de lege, care face parte din angajamentele Republicii Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a fost votat în primă lectură.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale a fost votată de deputați în prima lectură. Potrivit proiectului, vor fi stabilite anumite reguli la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție aplicate de către entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele respective.

Astfel, pragul pentru contractele de achiziție, inclusiv pentru contractele de produse și de servicii, precum și pentru concursurile de soluții, constituie 800 de mii de lei. Pentru contractele de lucrări pragul este de 2 milioane de lei, iar pentru cele de achiziții care au ca obiect servicii sociale – 1 milion de lei.

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a decis cine va putea vinde și cumpăra terenurile agricole consolidate

Contractele de achiziții a căror valoare estimativă, fără TVA, nu depășește pragurile menționate, sunt reglementate de Guvern.

În domeniul energiei electrice, legea se va aplica pentru punerea la dispoziție sau exploatarea de rețele destinate furnizării unui serviciu public în domeniul producerii, transportul sau distribuirea energiei electrice, alimentarea cu energie electrică.

De asemenea, sfera de aplicare a legii va include punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor destinate furnizării unui serviciu public în legătură cu producerea, transportarea sau distribuția de apă potabilă, precum și alimentarea cu apă potabilă.

Un alt domeniu ține de punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor destinate furnizării unui serviciu public în domeniul transportului feroviar, prin sisteme automate, troleibuz, autobus sau pe cablu.

Noua lege se va aplica și asupra activităților care țin de punerea la dispoziție a serviciilor poștale și a altor servicii furnizate de o entitate care prestează și servicii poștale. Legea nu se va aplica asupra serviciilor de interes general fără caracter economic.

Elaborarea proiectului face parte din angajamentele asumate de Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În cazul în care tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte stabilesc alte norme decât cele prevăzute de prezentul proiect de lege, se vor aplica normele internaționale.

Fluxul de știri
0