Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiect de mare perspectivă: Livrăm produse moldovenești pentru Ufa

© Sputnik / BRICS/SCO Photohost/Vitaliy Belousov / Accesați arhiva multimediaПамятник Салавату Юлаеву в Уфе
Памятник Салавату Юлаеву в Уфе - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile de la Chișinău și-au propus să majoreze substanțial schimburile comerciale cu Bașcortostanul, subiect federal al Rusiei. Capitala Ufa este o poartă către o piață enormă, de vreo 35 de milioane de consumatori.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Republica Moldova are toate șansele să-și sporească de 4-5 ori în următorii doi ani volumul schimburilor comerciale cu Republica Bașcortostan (Bașchiria).

TIR-uri - Sputnik Moldova
Importuri duble față de exporturi: Ce mărfuri oferă Moldova și ce cumpără de la alții

În 2018, schimburile comerciale bilaterale au fost de vreo 2,5 milioane dolari americani, dar au apărut noi oportunități odată cu deschiderea unei case de comerț bașkiro-moldovenesc, în octombrie 2019.

Primul contract de export-import semnat toamna trecută sub auspiciile noii entități deja funcționează: în Bașcortostan sunt livrate vinuri în vrac din autonomia găgăuză. Urmează ca firme moldovenești să exporte în Bașcortostan diverse conserve și fructe în stare proaspătă, inclusiv mere.

Republica Bașcortostan, cu o populație de peste 4 milioane de persoane, este un subiect federal al Rusiei, având drept capitală orașul Ufa și fiind parte a Regiunii Economice Ural. Orașul Ufa are peste un milion de locuitori.

Oportunitățile sunt mai mari decât s-ar părea la prima vedere: piața ce li s-ar deschide exportatorilor moldoveni prin intermediul orașului Ufa ar fi de 30-35 de milioane de consumatori. Estimarea a fost făcută joi, 6 februarie, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Centrul de presă Sputnik Moldova, de reprezentantul plenipotențiar al Casei de Comerț Bașkiro-Moldovenesc în țările Europei, Africii și Orientului Mijlociu, Alexander Mitriuk. 

© Sputnik / Miroslav RotariАлександр Митрюк
Proiect de mare perspectivă: Livrăm produse moldovenești pentru Ufa - Sputnik Moldova
Александр Митрюк

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Un forum internațional de afaceri, în cadrul expoziției „Fabricat în Moldova”
Necesitatea înființării casei de comerț a fost constatată de președintele Igor Dodon, în dialog cu conducerea Republicii Bașcortostan, potrivit lui Alexander Mitriuk. Părțile au constatat că interacțiunea comercială bilaterală este sub potențial, dar poate fi amplificată.   

Casa de Comerț Bașkiro-Moldovenesc a fost prezentă la Forumul de afaceri din UTA Gagauz-Yeri, din toamna anului 2019, precum și la Expoziția „Fabricat în Moldova” din ianuarie 2020. În martie, instituția va participa la o expoziție din capitala Bașcortostanului.

Centrul de presă Sputnik Moldova a găzduit joi, 6 februarie, o conferință de presă cu tema „Moldova 2020 - Formarea cooperării internaționale de afaceri”.

Fluxul de știri
0