Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un forum internațional de afaceri, în cadrul expoziției „Fabricat în Moldova”

© Sputnik / Miroslav RotariВыставка "Сделано в Молдове"
Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 250 de agenți economici din cel puțin 15 state participă la Forumul Internațional de Afaceri „Moldova 2020 – formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri”, organizat astăzi la Chișinău.

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Forumul Internațional de Afaceri „Moldova 2020 – formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri” se desfășoară joi, 30 ianuarie, la Centrul Expozițional Internațional „Moldexpo” din Chișinău. Forumul are loc în cadrul Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”, organizată în perioada 29 ianuarie – 2 februarie.

Expoziția ”Fabricat în Moldova”, la cea de-a XIX-a ediție - Sputnik Moldova
Video
Expoziția ”Fabricat în Moldova”, la cea de-a XIX-a ediție

La forumul de afaceri participă peste 250 de agenți economici din cel puțin 15 state, reprezentând sectoare precum agricultură, industria agroalimentară, tehnologii informaţionale şi comunicaţii, textile, sectorul construcţiilor, energie regenerabilă, sectorul automotiv, industriile creative etc..

Evenimentul este organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI), în cooperare cu proiectul Uniunii Europene „Enterprise Europe Network”, cu scopul de a încuraja investițiile și cooperarea comercială dintre antreprenorii moldoveni și comunitatea de afaceri de peste hotare.

În cadrul forumului au fost organizate două secțiuni: „Cele mai bune practici naționale și internaționale pentru un climat investițional și de afaceri pozitive” și „Inovațiile sunt viitorul”.

Președintelui CCI, Sergiu Harea, a precizat că la forumul de afaceri participă antreprenori din Republica Moldova, România, Federația Rusă, Italia, Ucraina, Ungaria, Belarus, China, Turcia, Marea Britanie, Emiratele Arabe Saudite, Canada, Finlanda, Georgia și alte state.

Выставка Сделано в Молдове 2020  - Sputnik Moldova
Expoziția ”Fabricat în Moldova - 2020”, în imagini

„Evoluția econimică a fiecărui stat depinde în mare măsură de cooperarea internațională, îndeosebi în domeniul comercial, care urmărește intensificarea și diversificarea activităților economice, stimularea investițiilor în sectorul privat, contribuie la reducerea șomajului și creșterea nivelului de trai al populației”, a declarat Sergiu Harea, citat de Serviciul de presă al CCI.

Forumul Internațional de Afaceri „Moldova 2020 – conturarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri” este al treilea eveniment de amploare organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova pe parcursul ultimilor 3 ani. Anterior, asemenea forumuri au fost organizate la Bălți și la Cahul și „s-au soldat cu rezultate promițătoare pentru companiile autohtone”, potrivit lui Sergiu Harea.

Obiectivul forumului este „identificarea investitorilor, a potențialului pe care îl are țara noastră și care, totodată, prezintă un interes sporit pentru antreprenorii străini”, a menționat, în cadrul forumului, Iuliana Drăgălin, secretar de Stat în Ministerul Economiei și Inftastructurii.

Luisa Prista, șef de Departament la Agenția Executivă pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (EASME) a Comisiei Europene, a mulțumit pentru invitația la Expoziția națională ”Fabricat în Moldova - 2020” și, implicit, la forumul de afaceri. Luisa Prista a vorbit despre proiectele Uniunii Europene menite să susțină mediul de afaceri, îndemnându-i pe antreprenorii moldoveni să participe la acestea.

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
”Fabricat în Moldova”: O șansă unică pentru producătorii locali și pentru țară - Video

În cadrul forumului a fost semnat un Memorandum de Cooperare dintre CCI de la Chișinău și CCI de la Budapesta, Ungaria.

De asemenea, CCI a Republicii Moldova a semnat un Acord-cadru de parteneriat cu Primăria municipiului Vaslui, din România, și cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Reamintim că expoziția națională „Fabricat în Moldova - 2020” este organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, sub patronajul Guvernului, în parteneriat cu Agenția de Investiții și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Fluxul de știri
0