Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moscova, lăudată și criticată de turiștii străini

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Trecere la banca de fotografiiИностранные туристки на Красной площади в Москве
Иностранные туристки на Красной площади в Москве - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cum apreciază turiștii străini Moscova și ce sfaturi practice le oferă celor care vizitează pentru prima dată capitala Rusiei.

CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik. Vreți să vorbiți în engleză? Nici o problemă. Să mâncați ceva gustos? Nimic mai simplu. Vă poate surprinde și metroul (important este să vă feriți de orele de vârf). Moscova este nominalizată pentru premiul World Travel Awards, este pe placul oaspeților străini, însă există și anumite nuanțe despre care ar trebui să știți. Ce îi impresionează pe italieni, cât costă un taxi până la Circ și unde poate fi găsită o “zornăitoare colorată”, aflați din materialul Svetlanei Baeva pentru RIA Novosti.

Pentru orientare: pentru unii – engleza, pentru alții - greaca

„Am auzit de mai multe ori cum moscoviții, fiind întrebați dacă vorbesc în engleză, răspund: nu. Însă apoi comunicau la un nivel foarte bun!”, povestește Tania Simpson din Australia. Totuși “salutare” („zdrastvuite”), “vă rog” („pojalusta”), “mulțumesc” („spasibo”), “nu” („net”) și “da” („da”) spuneam în rusă pentru a părea mai politicoasă.

Paul din Germania menționează că există peste tot indicatoare în limba engleză și este ușor să te orientezi. “Însă turiștii ruși la Londra, Paris sau Germania pot găsi oare caractere chirilice?”, se întreabă el.

© Sputnik / Андрей Стенин / Trecere la banca de fotografiiIndicator rutier
Moscova, lăudată și criticată de turiștii străini - Sputnik Moldova
Indicator rutier

Potrivit ghidului-traducător Elena Breus, uneori turiștii se plâng de lipsa unor indicatoare în zonele mai îndepărtate de centru.

Unii se descurcă foarte bine la Moscova și fără limba engleză. Elena Savina afirmă, spre exemplu, că italienii care au studiat la școală limba greacă se orientează foarte bine și reușesc să citească indicatoarele.

Circulația subterană

Unul din punctele obligatorii pentru oaspeți este metroul Capitalei: stațiile istorice, mozaicul, candelabre luxoase.

O turistă străină în Piața Roșie din Moscova - Sputnik Moldova
Piața Roșie, un loc îndrăgit de turiștii care vizitează Moscova: Galerie foto

“Le amintesc turiștilor că diametrul tunelului în metroul din Moscova corespunde dimensiunii cadranului ceasului de pe turnul Spaskaia”, povestește ghidul Maria Sorokina, adăugând că “astfel de momente trezesc interesul străinilor și le permit să-și imagineze proporțiile edificiilor Kremlinului din Moscova”.

Însă, potrivit recenziei lăsate în Quora de Peter McDonald din SUA, metroul și trenurile în orele de vârf sunt „un adevărat infern”.

“Odată am mers aproximativ 20 de minute aplecat, stând într-un picior”, și-a împărtășit experiența americanul.

Pe de altă parte, străinii sunt impresionați că în perioadele liniștite ale zilei pasagerii cedează locul unul altuia.

“Le place că la Moscova călătorii sar de pe scaun pentru a ceda locul bătrânilor. În Italia, spre exemplu, e o raritate”, menționează ghidul.

© Sputnik / Илья Питалев / Trecere la banca de fotografiiVagon de metrou
Moscova, lăudată și criticată de turiștii străini - Sputnik Moldova
Vagon de metrou

La suprafața pământului

Lui Antonio Tomasini din Roma i-au plăcut bulevardele spațioase, circulația rutieră bine pusă la punct. E adevărat, a menționat și ambuteiajele “de care nu scapi”.

McDonald a povestit despre sensul giratoriu, aflat în apropiere de apartamentul pe care îl închiriază: “De o astfel de construcție ar fi mândru orice proiectant rutier în Los Angeles”. Cu toate acestea, potrivit lui, ambuteiajul doar s-a mutat cu câțiva kilometri mai la vale pe drum.

Moscova - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Top 10 oraşe în care se trăieşte cel mai bine: Iată de ce Moscova a intrat în clasament

“Aș compara Moscova cu Chicago, însă cu un sistem eficient al transportului public și cu cei mai proști șoferi”, scrie Greg Stevens.

Un turist din Taiwan s-a plâns pe taxiuri: pentru o călătorie de la hotelul din centrul orașului până la Circul de pe bulevardul Vernadski a plătit 6 mii de ruble (aproximativ 87 de euro). Anterior, localnicii care au chemat un taxi cu ajutorul unei aplicații mobile i-au ajutat să ajungă de la Taganka la trecerea Teatrală cu 500 de ruble (7 euro).

Problema numărul unu pentru grupurile de turiști este lipsa locurilor unde ar putea staționa autocarul cu turiști. “Uneori suntem nevoiți să mergem pe jos un kilometru. Spre exemplu, de la Vasilevskii Spusk până la intrarea în Kremlin. Apoi suntem nevoiți să stăm în picioare în timpul excursiilor câteva ore”, relatează Elena Breus. “Nu toți turiștii, printre care sunt multe persoane în vârstă, pot rezista. Cu excepția, probabil, a chinezilor”.

Ghizii și oaspeții se plâng de drumurile blocate frecvent, care pot da peste cap orice program.

Siguranța: e liniștit, însă fiți cu ochii în patru

Australiana Tania Simpson a menționat senzația siguranței pe străzi și în locurile publice: „E o atmosferă minunată. Peste tot sunt polițiști și paznici, încât te simți într-o siguranță deplină”.

© Sputnik / Maksim Blinov / Trecere la banca de fotografiiTinere în strada iluminată de Revelion
Moscova, lăudată și criticată de turiștii străini - Sputnik Moldova
Tinere în strada iluminată de Revelion

Totuși, acest lucru nu a salvat-o pe o turistă din Hong Kong, care a rămas fără telefon și asigurare. “Telefonul i-a fost furat în centrul orașului. Pentru solicitarea compensației de la compania de asigurare e nevoie de un certificat de la poliție”, relatează Elena Breus. “Am mers la cea mai apropiată secție, însă ne-au spus că furtul nu a avut loc în raza lor”.

Mulți turiști spune că se simt în siguranță în orice parte a zilei, în special, în centru, iar Moscova de multă vreme s-a transformat într-un oraș care nu doarme niciodată.

Totuși, străinii atenționează pe rețele de socializare despre existența unor escroci. Spre exemplu, despre portmoneele aruncate pe drum. Dacă veți încerca să-l ridicați, riscați să rămâneți fără propriii bani. Ar putea să apară “proprietarul” care va afirma că din portmoneu lipsește o parte din bani.

Sankt-Petersburg - Sputnik Moldova
Rusia
Ziua oraşului Sankt-Petersburg: 7 lucruri despre metropolă care vă vor uimi

Mâncare și relaxare: borș, sushi și gastromarket

De regulă, turiștii apreciază pozitiv diversitatea gastronomică din Moscova. Bucatele sunt minunate, ca acasă. “În SUA există multe fast-food-uri și adausuri nocive”, spune americanca Rene. „Bucătăria rusească este una sănătoasă, curată și mult mai aromată”. Uneori turiștii sunt nemulțumiți însă de maioneza care „este prezentă peste tot”.

Străinilor le sunt pe plac piețele din Moscova, care s-au transformat în niște gastromarketuri.

“Multă pâine, legume coapte, carne (nu consum, dar am văzut) și pește”, precizează Tania Simpson. „Totul e gustos și poți procura bucate la orice preț. Credeam că mâncarea voastră va fi una mai delicată. Însă are un gust foarte bogat și multe ingrediente”.

Tânăra a menționat că la Moscova se poate găsi cu ușurință mâncare italiană și japoneză: “Pizza, într-adevăr e minunată, sushi – mediu, nu sunt chiar atât de rele, dar nu trebuie să aveți mari așteptări”.

Ghidul-translator Veaceslav Telminov își amintește cum turiștii, cărora li s-a făcut dor de bucătăria lor națională, rugau să li se arate cele mai bune restaurante unde poate fi găsită pizza “dintr-un aluat adevărat și paste cu sos, așa cum se gătesc în Italia”.

Ce este de văzut: de la Kremlin, până la menajerie și Centru Expozițional ”VDNH”

“Eu și soția am aflat cu surprindere că orașul Moscova are rădăcini italiene! Multe clădiri sunt realizare de compatrioții noștri: Kremlinul, teatrul Bolșoi. Ne mândrim când auzi nume italiene: Fioravanti, Solari, Gislardi”, spune Antonio Tomasini.

Soția lui, Illaria Capponi, a fost surprinsă de arhitectura bizantină a bisericilor din Moscova: “E cu totul diferită. Am fost impresionată”.

Un tren tematic a fost lansat în metroul din Moscova, la aniversarea a V-a a UEEA - Sputnik Moldova
Video
Un tren tematic, lansat în metroul din Moscova, la aniversarea a V-a a UEEA

În timpul vizitării principalelor destinații, turiștii sunt nemulțumiți de cozile mari. Spre exemplu, oaspetele din Australia se plânge că în loc de o coadă a fost nevoit să stea la trei: în Armerie, fondul de Diamante și Kremlin. Tania Simpson le oferă un sfat, pornind de la propria experiență: ”Cumpărați din timp bilete online pentru intrarea în Kremlin. Când am făcut-o, pentru următoarele trei zile nu mai erau”.

În mod surprinzător, este criticată strada Arbat. Potrivit ghizilor, străinii consideră că “este irelevantă”: “o zornăitoare colorată”. Strada Nikolskaia le pare mult mai interesantă. Un turist din SUA a spus că Grădina Zoologică din Moscova este o instituție de clasă mondială, recomandând de asemenea și vizitarea Muzeului Victoriei, iar Arbatul “poate fi ignorat”.

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Trecere la banca de fotografiiLumini în preajma Kremlinului
Moscova, lăudată și criticată de turiștii străini - Sputnik Moldova
Lumini în preajma Kremlinului

Ghidul traducător Oxana Muștanova povestește că deseori turiștii vin la Moscova fără a avea mari așteptări. Cred că vor vedea ceva sumbru, gri și prăfuit. Iar în loc de aceasta găsesc lumini, ritmuri, zgârie-nori și oameni frumoși.

Fluxul de știri
0