Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Legea miliardului furat”: Ce scenariu pregătește Guvernul

Abonare
Premierul Ion Chicu spune că Guvernul ar putea conveni cu FMI o distribuire a profitului Băncii Naționale, unde anual din bugetul de stat se plătește aproape un miliard de lei către BNM, pentru a acoperi garanția de stat acordată în urma jafului din sistemul bancar.

Legea prevede că, anual, din bugetul de stat se plătește aproape un miliard de lei către BNM pentru a acoperi garanția de stat acordată în urma jafului din sistemul bancar. Ion Chicu spune că Guvernul a agreat o soluție cu FMI pentru a diminua presiunea asupra bugetului public național, în contextul răscumpărării acestor valori mobiliare de stat.

Vladimir Bolea și Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Pot fi scutiți cetățenii de povara datoriei în urma miliardului furat? Ce spun deputații

„Ne gândim la o formulă cum să procedăm așa ca povara pe bugetul public național să fie diminuată în contextul răscumpărării acestor valori mobiliare de stat. Asta ar însemna că vom plăti la sfârșit de an din buget mult mai puțin decât acum. Noi am agreat această sumă, iar cu detalii vom veni la momentul când textul memorandumului va fi publicat, după ședința din martie a bordului FMI”, a punctat Ion Chicu.

Și Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a confirmat că există astfel de discuții, inclusiv cu FMI, pentru o distribuire a profitului Băncii Naționale, care va compensa acea povară pe care o suportă Ministerul Finanțelor pentru garanțiile acordate în urma jafului din sistemul bancar. Armașu nu a oferit detalii, însă a menționat că la nivel politic ar putea fi agreată o asemenea formulă.

Fluxul de știri
0