Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pot fi scutiți cetățenii de povara datoriei în urma miliardului furat? Ce spun deputații

© Sputnik / OsmatescoVladimir Bolea și Vasile Bolea
Vladimir Bolea și Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul așteaptă ca Guvernul să găsească o formulă privind eliminarea dobânzii plătită de cetățeni pentru datoria de 13 miliarde de lei în urma furtului din sistemul bancar. Despre asta au anunțat deputații Vasile Bolea și Vladimir Bolea în studioul Sputnik Moldova.
Pot fi găsite soluții sau nu, ca cetățenii să nu achite datoria din miliardul furat.

Deputatul PSRM Vasile Bolea spune că la începutul anului viitor Guvernul, împreună cu Banca Națională, urmează să identifice o soluție pentru a elimina dobânda de 5% plătită de cetățeni pentru datoria de 13 miliarde de lei, în urma furtului din sistemul bancar. Vasile Bolea menționează că soluția propusă de Platforma DA de a introduce un moratoriu la aplicarea legii 235 pe parcursul anului 2020 nu va avea efecte benefice, ba dimpotrivă.

„ O soluție va găsită în perioada imediat următoare, ianuarie sau februarie. Soluția care va fi, trebuie s-o genereze specialiștii de la economie și finanțe, împreună cu Banca Națională. Ceea ce propune Platforma DA duce la decapitalizarea BNM, iar efectele vor fi cele care au fost în anii 2014-2015 după jaful bancar - o creștere a prețurilor și o inflație sporită”, a precizat Vasile Bolea.

La rândul său, deputatul Blocului ACUM Vladimir Bolea spune că așteaptă să vadă ce soluție va propune Guvernul și deciziile pe care le vor lua cei de la Economie, Finanțe și BNM.

Igor Dodon a fost în vizită la Banca Națională - Sputnik Moldova
Igor Dodon, în vizită la Banca Națională: Ce se va întâmpla cu miliardul furat
Parlamentarul mai spune că e simplu să faci anumite promisiuni în campanie electorală, dar atunci când te afli la guvernare, lucrurile sunt privite altfel.

„Am fost 5 luni la guvernare. Statul, Guvernul, economia în sine este ceva complex. Atunci când vorbești ceva legat de bani, când anulezi o plată, trebuie să te gândești de unde ei bani ca să pui în loc”, a precizat Vladimir Bolea.

Experții economici spun însă că anularea dobânzii pentru datoria de 13 miliarde de lei este imposibilă. Una dintre soluții pentru Guvern ar fi micșorarea dobânzii plătită de cetățeni în urma furtului din sistemul bancar de la 5% la 3%. O altă soluție ar fi recuperarea banilor în procesul de urmărire penală, dar de asta ar trebui să se ocupe  Procuratura Generală.

Fluxul de știri
0