Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce poți păți atunci când găsești acte de identitate pierdute: Avertizarea Poliției

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport  - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția atenționează că puteți cădea sub incidența legii privind protecția datelor cu caracter personal: Iată de ce.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Multora li s-a întâmplat să găsească acte de identitate pierdute sau uitate de cineva pe undeva. În dorința de a identifica cât mai repede proprietarul și a-i restitui pierderea, unii le publică pe rețelele de socializare.

Poliția este categorică în această privință și atenționează să nu publicați în niciun caz actele de identitate găsite sau alte documente care conțin date personale.

”Nu le publici pe site-uri de socializare și nu le folosești sub nicio formă, pentru că intri sub incidența legii privind protecția datelor cu caracter personal”, explică Poliția Republicii Moldova într-un comunicat.

Cel mai corect mod de a proceda în acest caz este să predați imediat actele la Poliție.

© Photo : Facebook / Poliția Republicii MoldovaActe de identitate, date cu caracter personal
Ce poți păți atunci când găsești acte de identitate pierdute: Avertizarea Poliției - Sputnik Moldova
Acte de identitate, date cu caracter personal

”Astfel, eviți ca datele unei persoane să fie folosite în acțiuni ilegale”, subliniază instituția, care amintesc că datele personale sunt protejate prin lege.

Ce sunt datele cu caracter personal

Anterior, expertul în date cu caracter personal Olga Demian a explicat pentru Sputnik Moldova că orice informații cu ajutorul cărora poate fi identificată o persoană sunt date cu caracter personal.

Pictograma Messenger WhatsApp pe ecranul smartphone-ului și pagina web pe ecranul computerului - Sputnik Moldova
Societate
Pericolul major la care te expui dacă ești pe rețelele de socializare

Ea a mai menționat că, atât vocea, datele genetice, amprenta digitală, adresa IP, fotografia, numărul de telefon etc., pot fi interpretate ca data cu caracter persona.

Expertul i-a îndemnat pe toți cetățenii să aibă grijă la datele cu caracter personal, deoarece folosirea acestora de către infractori le-ar putea cauza daune considerabile.

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal recepționează anual sute de plângeri în care moldovenii se plâng că le-au fost încălcate drepturile privind datele personale şi viaţa privată.De cele mai multe ori, oamenii spun că le-a fost încălcat dreptul la viaţa privată prin intermediul camerelor video instalate ilegal sau se plâng de difuzarea sau prelucrarea datelor cu caracter personal de către polițiști, medici, jurnaliști, reprezentanți ai companiilor de asigurări și angajați ai băncilor.

Fluxul de știri
0