Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Program unic pentru Moldova: Ce i-ar putea determina pe tineri să rămână în țară

© Sputnik / OsmatescoGabriel Mărgineanu
Gabriel Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerii antreprenori, întreprinzătorii mici și autoritățile publice locale din Moldova ar putea beneficia de susținere financiară în cadrul programului ECIPES.
Program unic pentru Moldova: Ce i-ar putea determina pe tineri să rămână în țară

Programul ECIPES își propune ca, din fonduri Europene alocate Republicii Moldova prin Instrumentul pentru Vecinătate, să susțină, în perioada 2021-2022, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 pentru lansarea unei afaceri (în domeniul servicii cu un sprijin de 5.000 euro sau pentru producție de bunuri — cu un sprijin de 15.000 euro, dintre care 12.000 euro pentru achiziționarea de echipamente și utilaje).

Potrivit coautorului programului ECIPES, Gabriel Mărgineanu, majoritatea tinerilor pleacă peste hotare după ce absolvesc liceul, colegiul sau universitatea, iar acest program îi va motiva să-și deschidă afaceri în Republica Moldova fără investiții.

"Am consultat mai mult de o mie de elevi la licee, colegii, universități unde i-am informat despre acest program. Într-o instituție, din 181 de elevi prezenți în sală, doar trei au zis că nu vor să plece peste hotare. Grație acestui program, orice tânăr după absolvire își poate lansa o afacere cu ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeană, absolut fără investiții", a relatat Gabriel Mărgineanu.

Mariana Rufa - Sputnik Moldova
Statistici îngrijorătoare: Cum oprim exodul studenților moldoveni
Programul ECIPES este unul vast întrucât cuprinde și alte componente de beneficiari. Astfel, întreprinzătorii mici vor putea accesa direct fonduri prin utilizarea tehnologiilor informaționale pentru a reduce costurile de gestionare, iar autoritățile publice locale din Moldova care au activități comune cu cele din UE vor putea accesa fonduri direct prin utilizarea tehnologiilor informaționale, pentru a reduce costurile de administrare.

Autorii programului ECIPES, Gabriel Margineanu și Iurie Calestru, își doresc ca autoritățile din Republica Moldova să susțină acest program pentru a convinge Comisia Europeană să aprobe finanțarea programului ECIPES – un program unic pentru țara noastră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0