Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu prețurile în 2020: Prognoza BNM

© Photo : BNMOctavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău
Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Primul raport asupra inflației pe anul 2020 a fost prezentat de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, la un briefing. Este posibilă scumpirea ușoară a combustibilului și creșterea prețurilor la produsele alimentare.

Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează o rată anuală a inflației de cel mult 6,8% în primul trimestru al anului 2020. Ulterior, rata inflației „se va diminua continuu până la începutul anului 2021”, când va ajunge la un nivel minim de 3%, potrivit raportului prezentat de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, la un briefing susținut miercuri, 5 februarie.

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Cadoul BNM pe final de an: O rată de bază mai mică – ce ar trebui să știe cetățenii

La sfârșitul lunii ianuarie, Comitetul executiv al BNM a constatat că în 2020 sunt posibile „riscuri meteo cu efect proinflaționist”, ceea ce ar însemna riscuri ca productivitatea unor culturi agricole să fie diminuată de fenomene meteo precum seceta, ploi torențiale etc..

Octavian Armașu a prezentat la briefing și mai mulți indicatori înregistrați în trimestrul patru al anului 2019. Astfel, rata anuală a inflației și-a continuat traiectoria ascendentă, majorându-se până 7,5 la sută în luna decembrie 2019. În septembrie 2019, rata anuală a inflației a constituit 6,3%.

Inflația a sporit în principal ca urmare a scumpirii produselor alimentare și a creșterii tarifului la energia electrică în a doua jumătate a lunii august și a scumpirii carburanților pe plan mondial.

Prețurile produselor alimentare au crescut mai ales din cauza condițiilor meteorologice dificile din vara anului 2019 pentru anumite culturi și ca urmare a creșterii costurilor de procesare, dependente de prețul energiei electrice și al combustibililor.

„În regiune, sfârșitul anului 2019 s-a caracterizat prin aprecierea rublei rusești susținută de perioada fiscală, de creșterea cotațiilor petroliere și de cererea pentru active riscante”, se arată în raportul BNM.

Veniturile Bugetului public național au crescut cu 15,3% în trimestrul patru al anului 2019, comparativ cu intervalul corespunzător din 2018. Cheltuielile bugetare, de asemenea, au fost în creștere - cu 2,7%, în raport cu ultimele trei luni din 2018.

Fluxul de știri
0