Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care este de fapt situația în China. Mărturiile unui moldovean stabilit în această țară

Abonare
Știrile despre coronavirus și situația din China creează panică în rândul oamenilor, conștienți de pericolul acestui virus. Cum stau de fapt lucrurile în China ne-a spus moldoveanul stabilit în această țară, Grigore Prepeliță.
Care este de fapt situația în China. Mărturisirile făcute de un moldovean stabilit acolo

Majoritatea persoanelor răpuse de Coronavirus sunt din provincia Hubei și aveau vârstă înaintată. Medicii din China spun că multe dintre victime aveau și alte boli, fapt ce a și agravat situația. Cel puțin asta a declarat pentru Sputnik Moldova Grigore Prepeliță, un moldovean stabilit în China.

„în momentul de față sunt 20.726 de infectați, 426 de decedați și 649 de persoane tratate. Majoritatea celor infectați sunt din provincia Hubei. Mai exact, din cei 20.726 de infectați, 13.522 sunt anume din Hubei. La fel și în cazul persoanelor decedate. Din 426 de decedați, 414 sunt din Hubei. Să știți că dintre cei decedați majoritatea sunt persoane mai în vârstă, posibil cu imunitatea mai slabă și care sufereau și de alte boli”, a declarat Grigore Prepeliță în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.

Cert este că printre cei infectați de coronavirus sunt și 16 europeni.

„Dintre cei infectați, 16 sunt europeni. Vreau să vă spun că din această cifră, doi europeni au fost deja tratați”, a adăugat Grigore Prepeliță.

Moldoveanul spune că situația nu este chiar atât de gravă cum se prezintă în presă, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a ține situația sub control.

„Să știți că situația este cu totul alta decât se scrie în presă, care cumva creează o stare de panică. Autoritățile fac tot posibilul pentru a ține situația sub control. Sunt impuse mai multe reguli stricte care și sunt respectate de altfel. De exemplu, doar aproximativ 50% din angajați merg la muncă”, precizează moldoveanul.

Cert este că și oamenii țin cont de măsurile impuse.

Vladislav Cotici - Sputnik Moldova
Riscați să vă infectați cu coronavirus, dacă importați produse din China? Ce spune ANSA

„Oamenii încearcă să evite la maxim contactul cu alte persoane, se spală des pe mâini, poartă măști, iar cei care vor să-și verifice temperatura sau vor să facă anumite teste, o pot face gratuit la cel mai apropiat punct medical. Toți încearcă să respecte normele impuse pentru a preveni îmbolnăvirea și a nu-l transmite virusul”, adaugă moldoveanul.

Iar în cazul străinilor aflați în China, autoritățile au luat toate măsurile pentru a evita ieșirea acestora în afara țării.

„Noi, europenii, care suntem aici și avem unele probleme, de exemplu îți expiră viza sau altă situație, autoritățile au luat toate măsurile, așa că oamenilor li se eliberează viză aici, pe loc, fără a fi nevoiți să ieșim din țară”, spune Grigore Prepeliță.

Îndemnat să vină cu un sfat pentru moldovenii care vor să călătorească în China, Grigore Prepeliță a venit cu un mesaj clar: „În momentul de față, evitați călătoriile în China! Amânați călătoria pentru mai târziu”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat joi, 30 ianuarie, stare de urgență la nivel mondial din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus. Astfel, toate țările membre ale organizației trebuie să ia imediat anumite măsuri, pentru limitarea transmiterii și răspândirii virusului.

Fluxul de știri
0