Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

“Afacerea secolului”: UE respinge planul lui Donald Trump

© AP Photo / Francisco SecoJosep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España
Josep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană respinge planul propus de Donald Trump de reglementare a conflictului israeliano-palestinian pentru că acesta nu ar corespunde parametrilor conveniți pe plan internațional.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că inițiativa SUA de reglementare a conflictului israeliano-palestinian nu corespunde parametrilor conveniți de comunitatea internațională și a avertizat că anexarea teritoriilor ocupate la Vest de Iordan “nu va rămâne fără răspuns”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației europene.

Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Moldova
Putin și Merkel au discutat despre planul lui Trump

“Inițiativa SUA, prezentată pe 28 ianuarie, se îndepărtează de parametrii conveniți pe plan internațional. Pentru construirea unei lumi și a unei păci durabile, pentru problemele nesoluționate legate de stabilirea unui anumit statut, este nevoie de negocieri între cele două părți. Acest lucru include în special problemele legate de frontiere, statutul Ierusalimului, securitate și problema refugiaților”, potrivit declarației.

“Îndeosebi, suntem îngrijorați de declarațiile despre o posibilă anexare a teritoriilor din valea Iordanului și altor teritorii de pe malul de Vest. În conformitate cu normele dreptului internațional și rezoluțiilor respective ale Consiliului de Securitate al ONU, UE nu recunoaște suveranitatea asupra teritoriilor ocupate începând cu anul 1967. Acțiunile care vor duce la anexări, în cazul în care vor fi întreprinse, nu vor rămâne fără un răspuns”, a declarat Borrell.

UE îndeamnă părțile să se abțină de la acțiuni unilaterale care contravin normelor internaționale și ar putea provoca o tensionare a situației.

Anterior, Borrell declarase că planul propus de SUA în legătură cu Israelul și Palestina reprezintă un prilej pentru reluarea eforturilor de soluționare pașnică a conflictului.

”Afacerea secolului” îi va ajuta pe Trump și Netanyahu, însă cel mai mult pe Rusia>>>

Reamintim că președintele SUA, Donald Trump, a propus un plan de soluționare pașnică a conflictului israeliano-palestinian, supranumit de presă “afacerea secolului”. Potrivit liderului american, planul de 80 de pagini presupune crearea a două state independente, inclusiv unul Palestinian, cu capitala în Ierusalimul de Est, unde teritoriile de pe malul vestic al Iordanului și Fâșia Gaza vor fi unite prin niște poduri, dar și oferirea unui ajutor financiar Palestinei pentru construcția statală. Trump a publicat pe Twitter o hartă cu viitoarele frontiere ale statului Palestinian, notând în araba “așa ar putea arăta viitorul stat Palestina cu capitala în unele părți ale Ierusalimului de Est”.

Fluxul de știri
0