Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile, în alertă: Avertizare severă – ce se va întâmpla în următoarele 3 zile

© AFP 2024 / Pascal Pochard-CasabiancaМашина на заснеженной дороге недалеко от Боконьяно, Корсика
Машина на заснеженной дороге недалеко от Боконьяно, Корсика - Sputnik Moldova
Abonare
Vremea ne va da bătăi de cap în următoarele zile, autoritățile au venit cu avertizări în situația în care se anunță condiții meteo dificile.

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Spre sfârșit de iarnă, cu condiții meteo mai mult decât blânde, vremea se va schimba radical în următoarele ore, iar intemperia le-ar putea da bătăi de cap autorităților.

În condițiile în care meteorologii au anunțat avertizări de cod portocaliu de ploi și ninsori pe întreg teritoriul țării, pentru zilele de miercuri, joi și vineri, Inspectoratul Național de Patrulare avertizează șoferii că pe drumuri se va circula în condiții dificile.

Astfel, INP la amintește conducătorilor auto să adapteze maniera de a conduce și viteza la condițiile  carosabilului umed sau lunecos.

Выхлопная труба автомобиля - Sputnik Moldova
Cum să încălziți mai rapid motorul pe timp de iarnă: 6 tehnici ale șoferilor experimentați

Inspectorii de patrulare la recomandă de asemenea să se informeze despre condițiile meteo și starea carosabilului din zona pe care urmează să o tranziteze, accesând serviciul InfoTrafic.

Totodată, automobilele trebuie să fie echipate cu pneuri corespunzătoare anotimpului, iar din portbagaj să nu lipsească o lopată, nisip și lanțuri.

Cei care pornesc la drum lung, ar trebui să aibă rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul mobil încărcat și, evident, trusa medicală.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este pregătit să intervină în condiții meteo nefavorabile. Salvatorii avertizează că precipitațiile care vor cădea inițial sub formă de ploaie vor trecere în ninsori puternice (7 - 17 l/m2), izolat foarte puternice (20 - 25 l/m2). Pe firele electrice și crengi, izolat, vor fi depuneri complexe. Pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

În acest context, IGSU îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora. De asemenea, salvatorii îndeamnă cetățenii să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților: să nu pornească la drum dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar, să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare.

O atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli grave cornice. După necesitate, se recomandă transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au  fost anunțate condiții meteo complicate pentru evitarea situațiilor de risc  în timpul intemperiilor.

Fluxul de știri
0