Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O adevărată luptătoare: Povestea emoționantă a unei femei care a învins cancerul

© Sputnik / Rodion ProcaTatiana Vascan
Tatiana Vascan - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi marcăm Ziua Mondială de Combatere a Cancerului. Cât de greu este să treci prin această experiență? Ce trebuie să faci ca să nu pierzi cumpătul și dragostea de viață? Toate acestea le-am aflat de la Tatiana Vascan – femeia care a reușit să înfrunte maladia.
O adevărată luptătoare: Povestea emoționantă a unei femei care a învins cancerul

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Tatiana Vascan a vorbit despre experiența prin care a trecut atunci când a aflat că suferă de cancer. Femeia a mărturisit că i-a fost extrem de greu să depășească momentul în care a fost diagnosticată cu această boală cruntă. Vestea i-a întristat mult și pe membrii familiei sale. 

Tatiana Vascan afirmă că a ajutat-o mult încrederea în sine, dorința de a lupta pentru viață și de a fi alături de cei dragi. 

"Persoana care suferă de această maladie are nevoie de susținerea celor apropiați: să iasă împreună la plimbare, la o cafea. Într-un cuvânt să-și trăiască viața frumos în continuare, pentru că oamenii care află despre acest lucru își pierd imediat toată speranța, dispoziția, devin depresivi și sunt supuși unui stres emoțional foarte puternic", a subliniat  Tatiana Vascan.

Femeia spune că a avut mare noroc de copiii săi, care au învățat și sunt stabiliți la Paris de mai mulți ani. În Franța, legislația prevede că și rudele de gradul întâi ale persoanelor care au poliță de asigurare medicală pot beneficia de tratament gratuit.

"Eu eram gata să-mi vând casa. Am avut însă mare noroc de copii. Medicii din Franța sunt foarte buni și mereu sunt cu zâmbetul pe față. Te încarcă cu energie și îți dau această poftă de viață. Și în Moldova sunt mulți profesioniști, însă sărăcia din țară nu ne permite să avem aparataj medical performant. Totul începe de la ușa Policlinicii Oncologice: mult timp de așteptare în rând, întuneric pe coridoare, iar personalul medical nu schițează niciun zâmbet", a relatat Tatiana Vascan.

Sofia Guțu - Sputnik Moldova
Unde facem testul care previne cancerul de col uterin

Ea încurajează oamenii să efectueze controale medicale sistematic pentru a preveni această maladie, iar cei care suferă de cancer să lupte și să nu lase niciodată mâinile în jos, întrucât "cancerul este o diagnoză, nu un verdict".

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova cancerul este cea de-a doua cauză a mortalității. Datele statistice arată că în anul 2018 au fost înregistrați aproape 84 de mii de bolnavi de cancer. Numărul a crescut față de 2017 cu aproape trei mii de cazuri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0