Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul de Externe al Ungariei, despre relațiile Moldovei cu estul și vestul

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaГлава МИД Венгрии Петер Сийярто
Глава МИД Венгрии Петер Сийярто - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a susținut o conferință de presă împreună cu omologul său ungar.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Republica Moldova joacă un rol important în crearea unui dialog pragmatic între est și vest. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău împreună cu omologul său moldovean, Aureliu Ciocoi.

”Republica Moldova are de jucat un rol foarte important în crearea acestui dialog între est și vest, dat fiind faptul că Republica Moldova este o zonă DCFTA. În același timp, este un observator în cadrul Asociației Asiatice Economice”, a declarat ministrul ungar.

Ministrul de Externe al Ungariei a mai spus că țara sa va trimite în Republica Moldova doi diplomați cu experiență pentru a acorda sprijin Guvernului de la Chișinău în ceea ce privește implementarea măsurilor pentru integrarea în UE. 

Oficialul a mai vorbit despre lansarea de către o bancă din Ungaria a unui fond de 100 de milioane de dolari americani pentru intensificarea relațiilor dintre agenții economici din cele două state.

Сливы  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai multe fructe moldovenești pe piața UE: Ce pregătesc autoritățile

În cadrul conferinței a fost semnat un memorandum de înțelegere între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei privind cooperarea în cadrul programului Stipendium Hungaricum în perioada 2020-2022.

„Începând cu septembrie curent, Ungaria va oferi 40 de locuri cu bursă pentru studenții din Republica Moldova”, a mai spus Peter Szijjarto.

Oficialii au semnat și Memorandumul de cooperare în domeniul instruirii diplomatice și a schimbului de informații și documentație. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a menționat că subiectele abordate în cadrul întâlnirii cu omologul său ungar țin de „politica echilibrată a Republicii Moldova”. Cei doi oficiali au convenit „asupra unei agende intense legate de relațiile bilaterale pentru perioada următoare”. În același timp, el a anunțat despre vizita prim-ministrului Ungariei în Republica Moldova, în viitorul apropiat.

Fluxul de știri
0