Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Finanțelor a prezentat raportul de activitate pentru 2019

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство Финансов
Министерство Финансов - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi a avut loc prima ședință lărgită a Colegiului Ministerului Finanțelor, în cadrul căreia a fost prezentat raportul de activitate pentru anul 2019 și prioritățile pentru anul 2020.

CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Politica bugetar-fiscală promovată în anul 2019 a permis acumularea veniturilor și alocarea resurselor necesare pentru programe de importanță vitală. Informația a fost prezentată în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Finanțelor de către vicepremierul Serghei Pușcuța.

Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Societate
Miniștrii din guvernele Filip și Sandu sunt invitați la ședințele cabinetului Chicu

Potrivit raportului de activitate al Ministerului Finanțelor pentru anul 2019, „veniturile totale ale Bugetului Public Național au constituit 62,9 miliarde lei, fiind în creștere față de anul 2018 cu 8,5% (4,9 miliarde lei)”.

Tot în 2019, Ministerul Finanțelor a preluat coordonarea asistenței tehnice, astfel revenindu-i rolul de Autoritate Națională pentru programele de cooperare transfrontalieră și transnațională (CBC) finanțate de Uniunea Europeană.

Datorită acestui fapt a crescut rata de absorbție/valorificare a resurselor în cadrul proiectelor finanțate din surse externe, au fost negociate și semnate un șir de Acorduri de asistență externă pentru proiecte strategice. Totodată, a fost lansat procesul de elaborare a unor noi concepte de proiecte.

Chicu, despre Bugetul Public Național și datoria de stat în 2019>>>

În context au fost enumerate prioritățile incluse în Planul de Acțiuni pentru 2020. La baza acestuia stau 21 de obiective între care:

  • Extinderea Programului de compensare a creditelor imobiliare accesate în afara Programului de stat „Prima Casă”
  • Continuarea colaborării la nivel de promovare a reformelor în domeniul politicilor naționale cu FMI și alți parteneri de dezvoltare
  • Achitarea în termen și integral a salariilor angajaților din sectorul bugetar
  • Adoptarea până la 31 iulie 2020 a politicii fiscale și vamale pentru anul 2021
  • Dezvoltarea sistemului Registrul electronic al salariaților
  • Modernizarea sistemului de achiziții publice, etc.

Ședința de prezentare a raportului de activitate pentru 2019 a Ministerului de Finanțe este prima din cele nouă planificate până la sfârșitul lunii martie.

Fluxul de știri
0