Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ziua întronizării Patriarhului Kiril al Rusiei: 11 ani de slujire arhierească

© Sputnik / Сергей Пятаков / Trecere la banca de fotografiiЛитургия в 10-ю годовщину интронизации патриарха Кирилла
Литургия в 10-ю годовщину интронизации патриарха Кирилла - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Astăzi se împlinesc unsprezece ani de la întronizarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, în scaunul de Patriarh.

CHIȘINĂU 1 feb - Sputnik. Sâmbătă, la data de 1 februarie, se împlinesc exact 11 ani de slujire arhierească a Patriarhul Kiril la cârma Bisericii Ortodoxe Ruse.

Această zi este marcată în fiecare an de toți creștinii din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În această dimineață, patriarhul săvârșește în mod tradițional un Tedeum praznical în biserica principală a Rusiei, la care participă numeroși ierarhi și clerici, potrivit site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse.

După Sfânta Liturghie, are loc o ceremonie în care patriarhul este felicitat, și unde, de obicei, se vorbește despre rezultatele dezvoltării vieții bisericești din momentul intronizării sale, dar și despre acțiunile de viitor.

Mesajul președintelui Dodon

Cu acest prilej, președintele Moldovei, Igor Dodon, i-a transmis un mesaj de felicitare Patriarhului Kiril prin care îi urează multă sănătate.

”Convingerea, verticalitatea și fermitatea de care dă dovadă Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii întru apărarea Ortodoxiei într-o perioadă, când în multe state se intensifică procesul de decreștinizare, stârnesc sentimente de profund respect, puternică susținere și în rândul cetățenilor țării noastre ortodoxe - Republica Moldova. Cu un sentiment de profund respect, Vă adresez sincere felicitări cu prilejul aniversării întronizării Sanctității Voastre, dorindu-Vă din toată inima noi realizări și biruințe în împlinirea mult ostenitoarei slujiri de Întîistătător întru credința ortodoxă”, este precizat în mesajul transmis de președinte.

Date biografice

Patriarhul Kiril s-a născut în data de 20 noiembrie 1946 în orașul Leningrad, primind la botez numele de Vladimir Mihailovici Gundeav.

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл - Sputnik Moldova
Patriarhul Kiril, la ceas aniversar: Mesajul președintelui Moldovei

În data de 3 aprilie 1969 este tuns în monahism de Mitropolitul Nicodim (Rotov) de Leningrad şi Novgorod primind numele de Kiril. Același mitropolit îl hirotonește ierodiacon în 7 aprilie, și ieromonah în 1 iunie.

În anul 1970 obține titlul de Magistru în Teologie al Academiei Teologice Ortodoxe din Leningrad.

În data de 12 septembrie 1971 a fost ridicat la treapta de arhimandrit. Între anii 1971-1974 a reprezentat Patriarhia Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva.

În data de 14 martie 1976 a fost hirotonit în treapta de episcop de Vîborg, iar pe 2 septembrie 1977 a fost ridicat în treapta de arhiepiscop.

Din data de 26 decembrie 1984 este numit Arhiepiscop de Smolensk și Veazemsk.

Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel la București - Sputnik Moldova
BORu, despre problema canonică din Moldova: Suntem deschişi pentru dialog

Începând cu anul 1986 devine oblăduitor al parohiilor din regiunea Kaliningrad, iar în 1988 este ales şi numit în postul vacant de Arhiepiscop de Smolensk şi Kaliningrad.

Din data de 13 noiembrie 1989 până în anul 2009 a fost Coordonator al Departamentului de Relații Externe  (din august 2000 — Departament al Relaţiilor Externe Bisericești), membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În data de 25 februarie 1991 este ridicat în treapta de mitropolit.

Din data de 27 ianuarie 2009, sinodul local al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe mitropolitul Kiril ca Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. Intronizarea Preafericitului Patriarh Kiril a avut loc în data de 1 februarie 2009 în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл - Sputnik Moldova
30 de ani de slujire arhierească: Mesajul Patriarhului Kiril pentru Mitropolitul Vladimir

În perioada 7-9 septembrie 2013, Patriarhul Kiril a întreprins o vizită pastorală în Republica Moldova.

De asemenea, precizăm că în luna octombrie a anului 2017, Preafericirea Sa a întreprins o vizită în România, pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Aceasta a fost prima vizită a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în România după alegerea sa ca patriarh.

Fluxul de știri
0