CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. La trei ani de la desfășurarea referendumului, exact la 23:00, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană.
Țara s-a aflat în comunitatea european 47 de ani, însă nu a reușit să se integreze deplin în UE: Regatul Unit își păstrase moneda națională și nu a aderat la Schengen.
Prioritățile guvernului britanic
În adresarea lui către națiune la o oră până la ieșirea țării din Uniunea Europeană, prim-ministrul Boris Johnson a marcat din nou prioritățile fundamentale ale executivului.
„E vorba parțial de utilizarea a noilor oportunități, a unei independențe redobândite pentru realizarea unor schimbări pentru care au votat oamenii. Fie e vorba de migrație, crearea unor noi porturi, eliberarea sferei noastre piscicole, încheierea unor acorduri comerciale. Sau, pur și simplu, adoptarea propriilor legi spre binele poporului acestei țări”, a spus el.
Șeful guvernului a menționat că în ciuda tuturor punctelor forte, în cei 50 de ani UE s-a îndreptat într-o direcție care nu este convenabilă Marii Britanii.
“Va sosi moment când ne voi putea uni cu adevărat și să ne ridicăm la un alt nivel. Prin combaterea criminalității, prin transformarea Serviciului Național de Sănătate, prin îmbunătățirea învățământului și utilizarea celor mai bune tehnologii, efectuând cea mai semnificativă renaștere a infrastructurii noastre din perioada victoriană”, a menționat Johnson.
Printre alte priorități, el a numit combaterea schimbării climatice, lupta pentru drepturile omului în lume și susținerea educației femeilor.
Premierul s-a pronunțat pentru un Brexit care va servi în calitate de „început al unei noi ere al cooperării amicale între UE și o Britanie energică”, care în același timp reprezintă „o mare putere europeană”.
UE își exprimă regretele
Uniunea Europeană regretă decizia Marii Britanii de a părăsi UE, însă această țară rămâne un partener cheie pentru uniune, se menționează într-o declarație a șefului diplomației europene, Josep Borrell.
„Astăzi Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană și devine un stat terț. Chiar dacă regretăm această decizie a Regatului Unit de a părăsi Uniunea noastră, respectăm în deplinătate această opțiune și suntem gata să ne mișcăm înainte”, se afirmă în declarație.
“Marea Britanie rămâne un partener cheie pentru Uniunea Europeană”, menționează el.
De asemena, Josep Borrell și-a exprimat dorința de a construi un nou parteneriat ambițios cu Marea Britanie în domeniul cooperării economice și comerciale, ordine de drept, justiție penală, politică externă, securitate și apărare.