Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când vor avea gaze naturale locuitorii din Budești, Sângera, Tohatin și Grătiești

© Photo : Facebook / Ion Ceban Ion Ceban la Moldovagaz
Ion Ceban la Moldovagaz - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a avut o întâlnire astăzi cu conducerea S.A. MoldovaGaz, la care a discutat mai multe subiecte ce afectează sute de locuitori ai municipiului Chișinău.

Gazprom - Sputnik Moldova
Politică
Chișinăul nu va plăti datoriile pentru gaze acumulate de Transnistria
CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Ion Ceban spune că l-a bucurat faptul că ambele părți au manifestată deschiere în dialogul pe care l-au avut.

"Ne-am propus să colaborăm pe proiecte legate de transportul public. Astfel, ne-a fost prezentat un proiect mare pentru dezvoltarea acestui sector în municipiul Chișinău", scrie ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Un subiect discutat și foarte important pentru locutorii a patru comune din componența municipiului Chișinău este cel ce ține de construcția rețelei de aprovizionare cu gaze naturale în respectivele localități.

"În cadru discuțiilor, am abordat problema aprovizionării cu gaz a celor 4 suburbii, Budești, Sângera, Tohatin și Grătiești, care nu au o rețea de gaz. Conducerea MoldovaGaz urmează să vină în scurt timp cu mai multe soluții în acest sens", a anunțat Ion Ceban.

Într-un comunicat de presă „Moldovagaz” informează că va extinde rețeaua stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate (GNC) din țară. Totodată, urmează să lanseze construcția unor stații pilot pentru parcul de autobuze și autospeciale din municipiul Chișinău.

 

Lucrările de proiectare și construcție a stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate pe teritoriul Întreprinderii Municipale „Parcul urban de autobuze” din strada Sarmizegetusa și în apropiere de Gara auto Sud-Vest, vor fi cofinanțate de compania fiică a Moldovagaz, Transautogaz.

„Alimentarea cu gaze naturale a transportului public municipal va avea nu doar beneficii ecologice, ci și economice, prețul unui metru cub de gaze naturale comprimate fiind cu 42% mai mic decât al unui litru de motorină. Având în vedere că fiecare din cele 126 de autobuze municipale de transport public parcurge anual cca 56 de mii de kilometri și are un consum mediu de 37 de litri de motorină la 100 km, economiile vor fi semnificative”, precizează serviciul de presă al Moldovagaz.

Moldovagaz precizează că urmează a fi procurate câteva autobuze și autospeciale pentru colectarea deșeurilor, dotate cu instalații de gaze naturale comprimate, pentru a testa eficiența lor. Gazul natural comprimat este utilizat pe scară largă în multe ţări europene cum ar fi Italia, unde sunt în circulaţie aproximativ un milion de vehicule care utilizează acest tip de combustibil.

Fluxul de știri
0