Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul nu va plăti datoriile pentru gaze acumulate de Transnistria

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a dat asigurări că Chișinăul nu va plăti datoria de 6 miliarde de dolari acumulată de Transnistria pentru gazele naturale livrate de Concernul rus „Gazprom”. Șeful statului a menționat că malul drept al Nistrului nu are datorii curente la gaze.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Președintele Igor Dodon a declarat că Chișinăul nu va plăti datoriile acumulate de regiunea transnistreană pentru gazele naturale livrate de „Gazprom”, în valoare de 6 miliarde de dolari, și că administrația de la Tiraspol ar trebui să rezolve această problemă, informează RIA Novosti.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu tariful la gaze: Declarația președintelui „Moldovagaz” - Video

„Datoriile întreprinderii „Moldovagaz” s-au format în principal din cauza Transnistriei, în timp ce consumatorii de pe malul drept al Nistrului plătesc pentru gaz, nu avem datorii pentru consumul curent. Există datorii relativ mici pentru anii precedenți, datorii istorice care trebuie gestionate, dar Moldova nu va plăti datoria Transnistriei de 6 miliarde de dolari”, a răspuns Igor Dodon la întrebarea jurnaliștilor cu privire la datoriile companiei.

Șeful statului a menționat că datoriile „Moldovagaz” față de „Gazprom” țin de relația dintre aceste două companii.

În prezent, Republica Moldova achiziționează „combustibil albastru” de la „Gazprom” în baza unui acord semnat în 2008, iar prețul gazelor este stabilit în funcție de prețul petrolului pe piețele mondiale, notează agenția de presă citată.

Prețul gazelor rusești furnizate în prezent Republicii Moldova de către concernul „Gazprom” este de 173 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mic cu aproximativ 50 de dolari decât în 2019. Precizarea a fost făcută de președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Prețul mediu al gazelor livrate de „Gazprom” a fost în 2019 de 223 de dolari pentru o mie de metri cubi, în unele intervale costul combustibilului ridicându-se și la 235 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi. Astfel, rezultă că „Gazprom” și-a respectat promisiunea de a reduce cu 45-50 de dolari prețul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate către „Moldovagaz” din 1 ianuarie 2020. 

Fluxul de știri
0