Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Drepturile moldovenilor din Italia: Șase din zece lucrătoare casnice muncesc ilegal

© AP Photo / Andrew MedichiniFațada de la Campidoglio Capitol Hill din Roma
Fațada de la Campidoglio Capitol Hill din Roma - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit datelor unui studiu realizat de organizaţia Assindatcolf, în Italia, șase din zece lucrători casnici muncesc ilegal, fără un contract de muncă, astfel că nu beneficiază de nicio protecţie din partea statului.

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Şase din zece lucrători casnici din Italia muncesc ilegal, fără un contract de muncă, pentru un total de 1,2 milioane de persoane, „fără contracte și fără nicio protecție din partea statului, inclusiv fără asigurare în cazul unui accident la locul de muncă”, potrivit organizaţiei Assindatcolf

Datele au fost prezentate de delegația asociației angajatorilor autohtoni în cadrul unei audieri la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților.

Fațada de la Campidoglio Capitol Hill din Roma - Sputnik Moldova
Societate
Munca în Italia: Doi soți din Moldova au fost păcăliți de șefa unei firme de turism

Președinta asociației APS MAYA ETS din Italia, Ana Maria Ivan, a transmis portalului rotalianul.com un comunicat în care prezintă soluția în ce privește eradicarea muncii la negru în sectorul asistenței persoanelor vârstnice sau/și cu dizabilități din Italia.

„Singura soluție posibilă este ca Statul să intervină și să ia măsuri prin care să ajute munca legală în detrimentul muncii la negru, spre exemplu deducând din baza de impozitare a veniturilor angajatorilor persoane fizice, costurile susținute pentru plata salariilor «badantei» și în același timp generând un credit de impozit (proporțional cu contribuțiile sociale vărsate 5%-10%) care să poată fi utilizat în momentul plății impozitelor”, se precizează în comunicat.

Astfel, în loc de a plăti sume de bani la negru, sume care nu vor fi niciodată recuperate din partea contribuabilului, și având în vedere și riscul de a fi supuși sancțiunilor prevăzute de lege în aceste cazuri, adoptarea unui contract de muncă regulamentar devine preferabil.

Statul, în fapt, sub aspect material, nu plătește nimic: „am vorbit de nesupunerea la baza impozabilă/deducerea din baza impozabilă și de creditul derivat din impozit.”

„Principiul este unul foarte simplu și anume, eu contribuabil, mă substitui ție, Statului, în derogarea unui serviciu pe care nu ești în gradul de a mi-l furniza, merit să fiu premiat, și nu pedepsit și am dreptul de a-mi vedea furnizate instrumentele necesare pentru a putea înfrunta situația”, se explică în comunicat.

Fluxul de știri
0