Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu vizitează Kazahstanul: Iată ce a convenit cu premierul Askar Mamin

© Photo : Facebook / Ion Chicu Ion Chicu si Askar Mamin
Ion Chicu si Askar Mamin - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Chicu a avut astăzi o întrevedere cu premierul Kazahstanului. Askar Mamin a spus că business-ul kazah „caută regiuni și proiecte investiționale” și că Moldova ar trebui adusă în centrul acestor căutări.

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Premierul Ion Chicu, aflat într-o vizită în Kazahstan, a avut joi, 30 ianuarie, o întrevedere cu prim-ministrul kazah, Askar Mamin. 

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Un forum internațional de afaceri, în cadrul expoziției „Fabricat în Moldova”

Șeful Guvernului de la Chișinău se află în Kazahstan cu prilejul participării la Forumul Digital, care se desfășoară în orașul Alma-Ata.

Cei doi premieri au discutat despre cooperarea bilaterală social-economică.

În Kazahstan locuiesc „20-30 de mii de originari din Republica Moldova, cu precădere în regiunea Karaganda”, potrivit unui comunicat al Guvernului moldovean. În special, aceștia sunt persoane ce au fost supuse represiunilor politice la mijlocul secolului trecut sau descendenții lor. În Karaganda este înregistrată asociația „Dacii”, condusă de Nicolae Pliușkis. 

„Vă salut în Kazahstan. Sunt sigur că vizita Dvs. va stimula cooperarea bilaterală. Cred că potențialul cooperării este mult mai mare decât cel existent și suntem dispuși să întreprindem măsurile necesare”, a declarat premierul kazah la întrevederea cu premierul moldovean.
„Credem că potențialul cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Economică Eurasiatică este unul mare și încă nevalorificat. Iar participarea la Forumul Digital este o posibilitate de a face schimb de experiență”, a spus la rândul său Ion Chicu.

„Premierii și-au anunțat intenția de a stimula activitatea comisiei interguvernamentale, pentru a identifica proiectele reciproc avantajoase. Oficialii au convenit să intensifice comunicarea între guverne, cu scopul de a impulsiona relațiile comerciale bilaterale, precum și schimburile culturale”, informează Serviciul de presă al Guvernului de la Chișinău.

Ion Chicu l-a invitat pe Askar Mamin să viziteze Republica Moldova.

Schimbul de mărfuri între Republica Moldova și Kazahstan s-a cifrat la 19 milioane de dolari în perioada ianuarie - noiembrie 2019. În perioada menționată, exporturile moldovenești pe piața kazahă au înregistrat o scădere.

Premierul Askar Mamin a spus la întrevederea cu Ion Chicu că business-ul kazah „caută regiuni și proiecte investiționale și Moldova ar trebui adusă în centrul căutărilor”, potrivit comunicatului de presă de la Guvern.

Fluxul de știri
0