Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost vernisată Expoziția de Documente și Fotografii „Holocaustul în Basarabia”

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Expoziția de Documente și Fotografii „Holocaustul în Basarabia”
Expoziția de Documente și Fotografii „Holocaustul în Basarabia” - Sputnik Moldova
Abonare
Muzeul de Istorie a Evreilor din Moldova, Agenția Națională a Arhivelor și Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, în colaborare cu Ministerul Educației, au organizat astăzi, 30 ianuarie, vernisarea expoziției de documente și fotografii „Holocaustul în Basarabia”.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Evenimentul face parte din suita de acțiuni organizate în cadrul Săptămânii memoriei consacrate comemorării victimelor Holocaustului și are ca scop cultivarea memoriei Holocaustului, promovării culturii toleranţei şi păcii, combaterii antisemitismului şi intoleranţei.

Expoziția este alcătuită din două compartimente: Pogromurile evreiești din anii 1903, 1906 și Pogromurile evreiești din perioada 1941 – 1944.

Ignoranță sau rea intenție: De ce eliberarea Auschwitzlui este atribuită americanilor - Sputnik Moldova
Video
Ignoranță sau rea intenție: De ce eliberarea Auschwitzlui este atribuită americanilor
În cadrul acesteia sunt prezentate  dosarele cu instrucțiuni  referitoare la operația evacuării evreilor din Basarabia la Est de Nistru, instrucțiunile  referitoare la evacuarea evreilor din ghetoul Chișinău și a celor din Bolgrad, Cahul, Ismail și Vâlcov la Est de Nistru, schița itinerarului de transferare a evreilor evacuați din sudul Basarabiei, listele evreilor ținuți în ghetouri, procese verbale  ale interogărilor, fotografii și imagini a locuințelor evreiești și alte materiale de arhivă.

Documentele și fotografiile expuse fac parte din fondul Arhivei Naționale.

Expoziția de documente și fotografii „Holocaustul în Basarabia”  este organizată în incinta Muzeul de istorie a orașului Chișinău și va fi deschisă pentru public până la 9 februarie.

Fluxul de știri
0