Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Ignoranță sau rea intenție: De ce eliberarea Auschwitzlui este atribuită americanilor

Abonare
Din ce în ce mai mult, lumea a început să dea uitării sacrificiul făcut de poporul sovietic în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mulți nu se mai jenează să falsifice datele în cel mai grosolan mod. De exemplu, americanii și-au însușit eliberarea Auschwitzului, deși se știe că lagărul de concentrare a fost eliberat de Armata Roșie la 27 ianuarie 1945. Și anume, această dată a devenit Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. Și atunci ne punem întrebarea: Este această o încercare de a combate adevărul istoric sau sunt niște lacune în educație?

Americanii sunt numiți tot mai des drept eliberatori ai Auschwitzului. Ambasada SUA în Danemarca a postat pe Twitter un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului, în care eliberarea lagărului de concentrare a fost atribuită soldaților americani.

”Astăzi este Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Acum 75 de ani, soldații americani au eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau. #weremember”

Pe aceeași greblă a călcat și revista germană Der Spiegel

File photo of the sign Arbeit macht frei (Work Makes You Free) at the main gate of the former German Nazi concentration and extermination camp Auschwitz in Oswiecim January 19, 2015. - Sputnik Moldova
Declarațiile UE privind eliberarea lagărului Auschwitz determină Moscova să reacţioneze

”Auschwitzul a fost cel mai mare lagăr de concentrare nazist. Acolo au fost uciși, cel puțin, 1,1 milioane de oameni. Acum 75 de ani, armata americană l-a eliberat”.

Utilizatorii de internet au reacționat imediat, criticând dur aceste erori. Desigur, așa-zișii istorici au fost nevoiți să-și ceară scuze.

Der Spiegel: ”Am făcut o greșeală penibilă în această postare, pentru care nu putem decât să ne cerem scuze. Am remediat-o a doua zi dimineață. Faptul că această captura de ecran este distribuită pe Internet, îl percepem ca pe o pedeapsă corectă”.

Ambasada SUA în Danemarca: Ieri, am scris din greșeală că trupele americane au eliberat Auschwitz-Birkenau. Desigur, el a fost eliberat de trupele sovietice. Recunoaștem contribuția importantă a tuturor aliaților în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și ne amintim de cele 6 milioane de evrei care au murit în timpul Holocaustului.

Acum putem doar să ghicim dacă acesta face parte dintr-un război global cu adevărul istoric sau este o ignoranță banală.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a amintit și el despre gradul scăzut de alfabetizare a studenților europeni. Pare greu de imaginat, dar 40% dintre germanii chestionați nu știu nimic despre Holocaust.

"Observăm cum se propagă naționalismul în toată Europa, iar imaginile inamicului sunt folosite pentru a justifica o ideologie stupidă. Provocatorii populiști de dreapta diminuează gravitatea Holocaustului, fiind conștienți că o astfel de încălcare a tabuurilor le va oferi o atenție maximă", a declarat Maas.

Mai multe detalii aflați materialul nostru.

Fluxul de știri
0