CHIȘINĂU, 29 ian - Sputnik. Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat planul de soluționare a conflictului israelo-palestinian, insistând pe ideea unei soluții ”win-win”, departe de fanatism sau extremism, pentru ”un viitor mai plin de speranță”.
”Astăzi, Israelul face un pas major spre pace”, a declarat Trump, care l-a avut lângă el pe premierul izraelian Netanyahu. ”Tinerii din Orientul Mijlociu sunt pregătiţi pentru un viitor mai plin de speranţă, iar guvernele din regiune sunt conştiente că terorismul şi extremismul islamic sunt inamicul comun al tuturor”.
Planul, care are 80 de pagini, prevede suspendarea extinderii coloniilor israeliene din teritoriul palestinian Cisiordania pe timp de patru ani, perioadă în care ar urma să aibă loc negocieri între Israel şi palestinieni.
Trump propune oraşul Ierusalim ca o capitală nedivizată a Israelului, iar statul Palestina va avea capitala în anumite părţi ale Ierusalimului de Est.
”Viziunea noastră reprezintă o oportunitate câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă a două state, prin care se soluţionează statalitatea palestiniană şi securitatea Israelului”, a declarat Trump.
Dar, problema principală este că ”planul” lui Trump recunoaște suveranitatea Israelului în majoritatea coloniilor din Cisiordania, teritoriu arab ocupat.
”Niciun palestinian şi niciun israelian nu va fi mutat din propria locuinţă”, promite Donald Trump, care le cerem palestinienilor ”să îndeplinească provocările coexistenţei în pace - respectarea drepturilor omului, oprirea activităţilor negative ale organizaţiilor Hamas şi Jihadul Islamic, încetarea acţiunilor de finanţare a teroriştilor”.
În schimb, Trump le promite palestinienilor ”o viaţă mai bună”, un argument în acest sens fiind acordarea unei ”asistenţe financiare” în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, în Iordania şi Egipt.
”Dacă preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, acceptă planul, SUA şi alte naţiuni vor fi alături pentru a oferi ajutor în toate etapele”, a declarat președintele Donald Trump.
Până la ora actuală reacțiile sunt împărțite – palestinienii resping planul ”în totalitate”, la fel Turcia, ONU atrage atenția către trebuie respectate granițele din 1967 și Rezoluțiile, iar din UE, Germania a opinat că există controverse în „planul” lui Donald Trump. În schimb, opinii favorabile au exprimat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Poziția fermă a Turciei
Turcia a demonstrat o poziție fermă, spunând clar că planul de pace propus de președintele Trump ”este născut mort” și l-a declarat ”un plan de ocupaţie”.
”Pretinsul plan de pace al Statelor Unite este născut mort”, a declarat MAE turc, ”este un plan de ocupație urmărind să ucidă o soluţie cu două state şi să obţină prin forţă teritorii palestiniene”.
Și, ca o lecție de demnitate dată americanilor și lumii întregi, Ankara spune ferm: ”Poporul palestinian şi pământul său nu pot fi cumpărate” – cuvinte pe care rar le mai poți auzi astăzi.
Astfel, Turcia spune clar că nu va accepta nimic ”care să legitimeze ocupaţia israeliană şi persecuţiile” și că nu va sprijini ”niciun plan care nu va fi acceptat de palestinieni”.