Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ucraina - cu un astfel de aliat nu ai nevoie nici de dușmani

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина во Францию
Рабочий визит президента РФ В. Путина во Францию  - Sputnik Moldova
Abonare
Editorialistul Sputnik Irina Alksnis explică de ce încercările lui Zelenski de a se face vizibil pe plan internațional se transformă într-un eșec lamentabil, iar participarea la evenimentele din Polonia nu-i vor aduce un plus de imagine nici Kievului, nici Varșoviei.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a participat la evenimentele organizate de Polonia dedicate celor 75 de ani de la eliberarea prizonierilor lagărului de concentrare Auschwitz, străduindu-se ca de această dată totul să decurgă fără incidente.

70-летие освобождения концентрационного лагеря Аушвиц-Биркенау - Sputnik Moldova
SUA le-au trimis victimelor de la Auschwitz un fals de prost gust

Expresia “de această dată” este principială pentru că săptămâna trecută pentru liderul ucrainean a fost una cu adevărat lamentabilă. Totul a început de la discursul nereușit la Forumul Mondial Economic de la Davos și confuzia diplomatice cu România, încheindu-se cu o situație total absurdă în Israel.

Aniversarea eliberării Auschwitz-ului a devenit o parte a conflictului unde de o parte a baricadei s-a pomenit Polonia, iar de cealaltă parte - Israelul și Rusia. Evenimentele comemorative de la Ierusalim au fost mult mai impresionante decât cele din Polonia.

Cele mai influente state și-au exprimat atitudinile față de confruntarea iscată exact așa cum se obișnuiește pe arena internaționale – prin nivelul reprezentativității. Dacă în Israel Rusia, Germania, Franța, Marea Britanie și SUA au fost reprezentate la cel mai înalt nivel, în Polonia totul a decurs mult mai modest.

Ситуация в Славянске - Sputnik Moldova
Participant la schimbul de prizonieri din Ucraina: Noi înșine ceream să fim împușcați

În același timp, Varșovia a fost preferată de unele state est-europene, în particular Lituania. Președintele Seimului național a declarat că evreii uciși ar trebui să fie comemorați la locul tragediei, unde a plecat și președintele Gitanas Nausėda.

În privința opțiunii vecinilor baltici am putea spune multe, însă formal acțiunile lor corespund întru totul protocolului și nuanțelor limbajului diplomatic, în care reprezentanții diverselor țări interacționează în astfel de cazuri.

Ucraina este singura care a reușit să ajungă în centrul unui scandal din cauza acțiunilor liderului său, care s-a comportat ca un elefant într-un magazin de porțelanuri.

După cum se știe, Vladimir Zelenski a sosit la Ierusalim pentru a participa la forumul dedicat Holocasutului, însă dintr-o dată a refuzat să participe la evenimentul principal. Niciun fel de justificări nu pot atenua faptul că prin acest gest președintele ucrainean i-a jignit nu atât pe organizatori, cât pe oamenii cărora le-a fost dedicat evenimentul.

În paralel, partea ucraineană a solicitat o întrevedere cu Vladimir Putin, creând senzația că acesta este singurul motiv al vizitei lui Zelenski în Israel. Anterior, reprezentanții Kievului au contat arogant că pentru ei se va găsi un loc pe agenda președintelui rus, ținând cont mai ales de contextul general și anularea de facto a participării la forum.

Liderul ucrainean a fost nevoit să părăsească Israelul fără vreun rezultat, dar și cu o pată pe reputația țării, dar și a sa personală.

Ar fi incorect însă să fie învinuit de toate exclusiv pe Vladimir Zelenski. Și președintele anterior, Petro Poroșenko, devenise de asemenea o țintă a criticilor și ridiculizării pentru comportamentul stângaci la evenimentele internaționale.

Se pare că este o problemă a Ucrainei în sine.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Dacă SUA vor să ajute Ucraina, să îi dea bani

Fără îndoială, unul din motivele unei astfel de stări de lucru este ignoranța totală a oficialităților de la Kiev, care nu cunosc nici limbajul complicat prin delicatețea sa a comunicării externe, nici măcar normele de protocol. Proaspătul conflict cu România, apărut din cauza traducerii oficiale a discursului președintelui în engleză prin utilizarea un verb nereușit, care admitea o anumită interpretare, servește drept un exemplu elocvent în acest sens.

Cel mai probabil, prin refuzul de a participa la forumul din Israel, Vladimir Zelenski a încercat să iasă în evidență, fără a conștientiza că în acest fel va deteriora imaginea țării pe care o reprezintă.

Cel mai mare disconfort îl provoacă autorităților de la Kiev discrepanța adâncă între ambițiile naționale și potențialul de care dispune. Ucraina observă potențialul mult mai mare al altor state, inclusiv al Rusiei, Israelului sau chiar al Poloniei. Kievul nu înțelege de ce refuzul președintelui polonez de a veni la Ierusalim a devenit un demers politic, chiar dacă unul scandalos, iar un gest mult mai moderat al lui Zelenski a fost tratat ca o stângăcie ridicolă.

Ucraina nu este în stare să conștientizeze și să se resemneze cu faptul că locul ei nu este alături de puterile globale și regionale, care au propriul lor joc (și care știu s-o facă), ci în grupul statelor est-europene terțe, al căror sarcină este așteptarea ordinelor de la Washington sau Bruxelles: a) să stea drepți și b) să tacă.

Formatul normand a dus la ameliorarea relațiilor dintre Rusia și Ucraina - Sputnik Moldova
Video
"Formatul normand" a dus la ameliorarea relațiilor dintre Rusia și Ucraina
Această incapacitate de a înțelege realitatea este sursa situațiilor confuze la forumurile internaționale. Încercând să se evidențieze în mod disperat, conducerea națională acționează fără a ține cont de niște reguli general acceptate, de protocol și chiar de bunul simț. În schimb, primește un nou val de marginalizări, care reconfirmă reputația Ucrainei de stat barbar, care ”nu trebuie lăsat să intre prin casele decente”.

Mai rău - cu cât mai mult insistă în ambițiile lor, cu atât mai mult aruncă o umbră asupra grupului de susținători ai Ucrainei. Drept consecință, procesul de distanțare de Kiev, care este foarte stângaci în acțiuni și declarații, avansează.

Iată de ce chiar și o participare adecvată și demnă a lui Vladimir Zelenski la evenimentele curente ale polonezilor mai curând vor aduce Varșoviei pierderi de imagine decât beneficii, în pofida faptului că Ucraina este reprezentată la cel mai înalt nivel.

Fluxul de știri
0