Editorial realizat de Tatiana Piciughina
Acum 200 de ani navigatorii ruși au descoperit un nou continent – Antarctida. De atunci aceasta a fost exploatată doar în scopuri științifice. Prin urmare, rezultatele prognozelor vremii au devenit mult mai exacte, a fost reconstituită cronologia climatică a Pământului în decurs de milioane de ani, a devenit clar viitorul planetei în epoca încălzirii globale. Despre cele mai importante descoperiri și proiecte actuale, urmăriți în materialul realizat de RIA Novosti.
Despre existența unui teritoriu necercetat în oceanul de Sud scria și Mihail Lomonosov. Odată ce acolo plutesc aisbserguri, medita savantul, înseamnă că ele se desprind de un ghețar care se află pe uscat. Dacă aisbergurile sunt mari, atunci și pământul este mare.
Aproximativ în aceleași latitudini se aflau navele cartografice și de pescuit ale americanilor și englezilor, ei anunțau că au observat un țărm. Însă expediția rusă era una de cercetare, foarte bine dotată, compusă din savanți din diverse domenii. Din Antarctida navigatorii au adus o cantitate mare de materiale de interes științific imens, publicat ulterior în limba franceză.
„Iată de ce prioritatea aceste descoperiri a rușilor nu a fost contestată de nimeni”, subliniază academicianul Kotleakov.
Antarctida se află sub un strat gros de gheață, care a început să se formeze aproximativ 350 de milioane de ani în urmă.
“În emisfera de Nord ghețarii fie înaintau, fie se retrăgeau, spre exemplu, teritoriul Moscovei a fost acoperit de gheață acum zece mii de ani, în timp ce în Antarctida ghețarii sunt permanenți. Grosimea lui ajunge la patru kilometri în zona uscatului. Pentru omul simplu gheața este fragil. În realitate e o masă fluidă, care se scurge asemenea unui aluat”, explică savantul.
Potrivit convenției internaționale, Antarctida aparține întregii omeniri, pe ea este interzisă orice activitate de explorare, fiind admisă doar activitatea științifică.
Echilibrul firav
În timp ce Arctica este numită o bucătărie a vremii în emisfera de Nord, Antarctica este considerată responsabilă pentru clima din emisfera de Sud.
“Pentru a face o prognoză a vremii este nevoie de prelucrare a unei cantități imense de date brute. Când am început să primit informații din Antarctica, prognozele au devenit mai exacte pe întreaga planetă”, oferă un exemplu Vladimir Kotleakov.
Antarctida este spălată de Oceanul Sudic, care este cea mai mare sursă de bioresurse a planetei. E bogat de pește și krill antarctic, care se află într-o cantitate mai mare în apele reci decât în cele calde. În centrul Antarcticii temperatura nu s-a ridicat niciodată mai sus de -20 de grade Celsius, fiind una în mediu de 50-60 sub zero. Un record a fost înregistrat în 1983 de stația polară sovietică “Vostok”: -89,2 grade.
În zilele noastre ghețarul antarctic este măsurat în permanență, monitorizat din satelit. Anumite îngrijorări provoacă Antarctica de Vest, care pierde din masă mai repede decât se restabilește.
Până în 2010 se considera că Antarctica de Est își sporește treptat cantitățile de gheață. Acest lucru se explica prin faptul că în perioada încălzirii cad mai multe precipitații. Acum au apărut date care arată că echilibrul acestei părți a scutului de gheață se apropie de negativ.
Gheața pleacă în ocean prin ghețarii de ieșire. Viteza plutirii lor a crescut, ceea ce presupune accelerarea vitezei de scădere a masei totale.