Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Răspândirea virusului ucigaș din China: Autoritățile din Moldova sunt în alertă

© REUTERS / Olivia AclandИсследования вируса
Исследования вируса - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile sunt îngrijorate de răspândirea Coronavirusului de tip nou și a chemat toate instituțiile responsabile să urmărească constant situația, urmând să fie prezentate zilnic note informative în acest sens.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Focarul de Coronavirus de tip nou izbucnit în China a pus pe jar autoritățile din întreaga lume, care întreprind măsuri urgente de prevenire a răspândirii infecției. În acest context, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a convocat o ședință lărgită a Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Dodon, despre coronavirusul din Wuhan: Cum stau lucrurile în Moldova - Video

Situația creată în legătură cu răspândirea virusului în lume a fost analizată împreună cu reprezentanții mai multor instituții responsabile – ministere, agenții, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, INP etc.

”În cadrul ședinței au fost discutate măsurile de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCov), reieșind din situația epidemiologică și răspândirea infecției la nivel global”, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a informat despre noile recomandări pe care urmează să le implementeze statele membre, solicitate de Regulamentul Sanitar Internațional (RSI). Astfel, conducerea ANSP a anunțat despre elaborarea materialelor informative care vor fi distribuite oamenilor care revin sau pleacă din țară. Materialele vor fi elaborate în baza recomandărilor OMS.

De asemenea, a fost elaborat și aprobat un ordin privind supraveghere, diagnosticul de laborator, măsurile de prevenire și control a infecției în instituțiile medico-sanitare.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a dispus să fie prezentată zilnic o notă informativă cu situația la nivel național privind infecția cu Coronavirusul.

Reprezentanții autorităților competente au anunțat că au fost întreprinse măsurile de precauție atât pentru angajați, cât și pentru cetățenii care traversează punctele de frontieră.

Dezinfecție - Sputnik Moldova
Coronavirusul din China a ajuns în 5 țări din Asia, în Europa, America și Australia

În afară de aceasta, ministrul s-a întrunit și cu directorii instituțiilor medico-sanitare publice din țară pentru a se documenta în ceea ce privește asigurarea cetățenilor cu tratament împotriva gripei și infecțiilor respiratorii acute.

”Instituțiile medico-sanitare sunt pregătite și dispun de medicamentele necesare pentru a asigura cu tratament împotriva gripei și infecțiilor respiratorii acute. La necesitate, vor fi reprofilate suplimentar unele secții”, a constatat ministrul.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene le-a recomandat cetăţenilor Republicii Moldova să evite temporar deplasările în provincia Hubei, Republica Populară Chineză, unde a izbucnit focarul de pneumonie virală (coronavirus).

Autorităţile chineze au comunicat la sfârşitul lunii decembrie 2019 despre izbucnirea unui focar de pneumonie de provenienţă necunoscută în oraşul Wuhan. Potrivit informaţiilor iniţiale, primele persoane infectate ar fi avut legătură cu piaţa de fructe de mare.

Experţii au stabilit că boala este provocată de un nou tip de coronavirus - 2019-nCoV.

Virusul se poate răspândi prin aer. Printre simptome se numără febra, dificultățile de respirație și tusea. Trei echipe de cercetători vor începe dezvoltarea de potențiale vaccinuri, intenția fiind de a avea unul până în luna iunie.

Numele de „coronavirus” vine de la latinescul „corona” (coroană sau aură) - sub microscop, arată precum o aură solară. Acest tip de virusuri se pot transmite de la animale la oameni.

Fluxul de știri
0