Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apel important al ministrului Sănătății: Să îndemnăm femeile să facă acest test

© Sputnik / Miroslav RotariViorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Abonare
Viorica Dumbrăveanu: Să îndemnăm femeile din preajma noastră să efectueze testul Papa Nicolau și vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman.
Apel important din partea ministrului Sănătății: Să îndemnăm femeile să facă acest test

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a îndemnat populația să încurajeze mamele, surorile, soțiile, fiicele și prietenele să facă testul Papa Nicolau și vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman, măsuri care previn apariția cancerului de col uterin. Viorica Dumbrăveanu a făcut acest apel astăzi în cadrul evenimentului de lansare a Campaniei Naționale de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care se va desfășura în perioada 28 ianuarie - 31 martie 2020.

Сезонное отключение горячей воды - Sputnik Moldova
Pericolul mortal din apa de la robinet: Mii de decese cauzate de cancer în Europa
”Vorbesc în calitate de femeie, mamă, sora: sănătatea are prioritate. Campania are scop de a sensibiliza femeile în legătură cu necesitatea efectuării testului citologic, o dată în trei ani. Îmi doresc să ajungă la inimile fiecăruia: în fiecare zi o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin. O dată la 3 zile pierdem o femeie, din cauza cancerului de col uterin. Această formă a cancerului poate fi prevenită. Iar măsurile de prevenire sunt simple și eficiente. Suplimentar testului citologic, este necesar de a efectua și vaccinarea fetelor, începând cu vârsta de 10 ani. Vin cu un apel către Dumneavoastră: să îndemnăm femeile din preajma noastră – mame, surori, soții, fiice, prietene să facă testul citologic și vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman. Doar împreună, adoptând o atitudine responsabilă, vom reuși să prevenim cancerul de col uterin”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

În cadrul evenimentului de lansare a Campaniei Naționale de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost prezentat un spot, care încurajează femeile să facă regulat testul Papa Nicolau:

”Femeile pe care le iubim ne fac viața mai frumoasă. De aceea, sănătatea lor este importantă. Ai grijă de tine. Fă regulat testul citologic. Îndeamnă femeile pe care le iubești să facă la fel. Adresează-te medicului de familie pentru a efectua testul citologic o dată la trei ani. Este gratuit”, este mesajul spotului.

Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 59 % dintre femeile chestionate nu au efectuat niciodată testul citologic. În același timp, doar 47% cunosc despre faptul că investigația previne cancerul de col uterin. De asemenea, numai 22 % au făcut screening-ul la inițiativa proprie. În celelalte cazuri, respondentele au fost îndemnate de medicii de familie și ginecologi. Studiul mai arată că majoritatea femeilor nu fac testul citologic din lipsă de timp și teama depistării celulelor atipice sau cancerului. Totodată, 23% dintre femeile care au fiice de aproximativ 10 ani au permis să fie vaccinate împotriva HPV. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1226 de femei, cu vârste cuprinse între 25-61 de ani.

Fluxul de știri
0