Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări în educație: Ce se va întâmpla cu universitățile din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariCei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon
Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimii 10 ani ani, numărul studenților din Republica Moldova s-a redus dramatic - de la 120 de mii la 56 de mii.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Începând cu anul viitor, în Moldova se așteaptă schimbări importante în sistemul de învățământ superior. Despre asta a anunțat Ministrul Educației, Culturii și Cercetării. Corneliu Popovici afirmă că reforma prevede consolidarea sistemului universitar și schimbarea modelului de finanțare a instituțiilor de învățământ superior.

Oficialul nu a oferit însă mai multe detalii despre reformă. Cert este că în prezent se poartă discuții cu Banca Mondială în acest sens. Ministerul de profil a avut deja câteva întrevederi cu reprezentanții acestei instituții financiare internaționale. 

”Sper ca, printr-un efort comun al rectorilor instituțiilor de învățământ superior și al donatorilor să putem stabiliza situația în acest domeniu. Cred că începân cu noul an de învățământ se vor produce mai multe modificări în sistem”, a menționat Corneliu Popovici. 

Potrivit ministrului Educației, dacă nu vor fi luate măsuri, există riscul dispariției universităților din țară.

Examen - Sputnik Moldova
Societate
Schimbări în sistemul de învățământ din 1 septembrie 2020: Anunțul Ministerului Educației
Oficialul afirmă că înjumătățirea numărului studenților este legată de scăderea natalității și a calității învățământului. Mulți absolvenți ai liceelor pleacă peste hotare pentru a continua studiile. Popovici a mai declarat că se vor purta discuții cu reprezentanții țărilor care oferă burse studenților din Moldova și ar putea fi încheiate parteneriate cu universitățile de peste hotare. 

”Acest lucru este necesar pentru ca tinerii să fie admiși la universitățile din moldova și, concomitent, să poată studia un semestru sau două la universitățile de peste hotare prin schimb de studenți”, a explicat ministrul. 

Potrivit datelor statistice, 90% dintre tinerii moldoveni care învață peste hotare nu mai revin în țară după încheierea studiilor.

Fluxul de știri
0