Boris Druță s-a născut în satul Inești din raionul Telenești. El afirmă că, pe atunci, în satul său de baștină locuiau multe familii de evrei. Aceștia practicau diferite îndeletniciri, erau meșteșugari sau agricultori și trăiau în armonie cu localnicii.
După anii 90, mulți evrei din Moldova au hotărât să emigreze, această situație fiind în detrimentul țării noastre, consideră Druță.
"Moldova a pierdut foarte mult că a rămas în târguri fără evrei. Sunt ferm convins că, dacă acest popor nu ar fi emigrat, acum nu am avea această criză economică. Este un popor inventiv, gestionar care poate să facă economie, iar noi am rămas săraci fără ei", a spus Boris Druță.
Anterior, Druță a povestit că în copilăria sa toate centrele raionale aveau comunități bogate de evrei. Și în satul Inești locuiau multe familii de evrei. Scriitorul își amintește că deseori se juca cu copiii acestei comunități, admira tradițiile lor, sărbătorea împreună cu ei Paștele evreiesc și se delecta cu mâncarea lor tradițională.
"Din păcate, aproximativ 2000 de oamenii de etnie evreiască au rămas în Moldova. Erau foarte mulți intelectuali, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea plaiului nostru", a punctat el.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.