Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tragedia Holocaustului: Filmul regizorului moldovean, premiat la un prestigios festival

© Sputnik / Rodion ProcaValeriu Jereghi
Valeriu Jereghi - Sputnik Moldova
Abonare
Regizorul moldovean Valeriu Jereghi fascinează prin creații sincere și deosebite ce transmit mesaje puternice publicului spectator. Un exemplu este și proiectul său cinematografic "Mirajul Dragostei", lansat în anul 2006, la Chișinău.
Tragedia Holocaustului: Filmul regizorului moldovean, premiat la un prestigios festival

Holocaust: Pagini triste în istoria evreilor din Moldova. - Sputnik Moldova
Amprentele Holocaustului pe străzile din Chișinău - Foto
Filmul "Mirajul Dragostei" descrie viaţa oamenilor simpli din micul sătuc ucrainean Zinkov, unde locuiesc în pace şi înțelegere oameni de diverse naționalități şi religii, care merg la sinagogă, la biserica ortodoxă, la biserica catolică, în apropiere de o veche cetate turcească.

Scenariul filmului artistic de lung metraj a fost conceput după nuvela autobiografică „Motl-Shothen”, semnată de Yaacov Tichman.

"Filmările au avut loc chiar în sătucul Zinkov, acolo unde s-a născut scriitorul. Acesta redă viața oamenilor care locuiau acolo: evrei, romi, ucraineni, moldoveni, ruși, turci ș.a. Este un film emoționant ce reflectă viața oamenilor până și după marea tragedie – Holocaustul", a spus Valeriu Jereghi.

Filmul a avut priză la public imediat după lansare, iar în cadrul Festivalului Internaţional euroasiatic „Filmul nou. Secolul XXI” de la Smolensk, Rusia, unde au concurat 116 filme din statele CSI şi ţările baltice, acesta a obținut trei premii și a fost nominalizat la „Premiul Mare”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun rol masculin” şi „Cel mai bun scenariu”.

"Din 8 premii existente în cadrul festivalului, „Mirajul dragostei” a obţinut 3 – pentru scenografie, pentru imagine şi Premiul simpatiilor spectatorilor. Este un mare succes", a declarat regizorul moldovean.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0