Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu cât s-au scumpit euro și dolarul: Cursul BNM și cotațiile de la casele de schimb

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc s-a depreciat la acest sfârșit de săptămână în raport cu toate principalele valute de referință. Euro și dolarul s-au scumpit cu zeci de bani de la începutul acestui an.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) valabil pentru 24-26 ianuarie, un dolar american echivalează cu 17,73 lei, un euro – cu 19,66 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 4,11 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu aproape 29 de bani.

Casele de schimb valutar ale celor mai importante bănci vând dolarul cu 17,75 – 17,80 lei și îl cumpără cu 17,58 – 17,63 lei. Pentru euro sunt afișate prețuri de 19,60 – 19,69 lei la vânzare și 19,40 – 19,52 lei la cumpărare. Unitățile de schimb valutar ale băncilor cumpără rubla cu 28 de bani și o vând cu 29 de bani

Comparativ cu 1 ianuarie, prețul dolarului a crescut la cursul BNM cu aproape 52 de bani, iar euro s-a scumpit cu 40 de bani. În ultima săptămână, cotația dolarului a urcat cu 17 bani, iar prețul euro s-a majorat cu 22 de bani.

Железные молдавские леи - Sputnik Moldova
Din ce motive s-a întărit leul și ce impact are fenomenul asupra economiei – expert
Pe parcursul anului 2019, leul moldovenesc s-a apreciat. Această întărire a monedei naționale nu denotă însă consolidarea economiei, ci „disfuncționalitățile structurale cu care se confruntă țară”, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu.

În Republica Moldova, scumpirea sau ieftinirea valutelor rezultă din modificarea raportului dintre ofertă și cerere.

În perioada sărbătorilor de iarnă, moldovenii care muncesc peste hotare au expediat sau au adus acasă mai multă valută decât în lunile anterioare, astfel încât să acopere anumite cheltuieli ale familiei. 

Plățile se fac în lei, așa că oamenii au dus valuta la punctele de schimb. În această situație, oferta de dolari și euro a fost generoasă, leii au fost solicitați pe piață și moneda națională s-a apreciat.

După sărbătorile de iarnă, oferta de valută este mai modestă. 

Fluxul de știri
0