Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Înarmarea UE, separat de NATO: Anunțul făcut de președintele Comisiei Europene la Davos

© REUTERS / DENIS BALIBOUSEUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova
Abonare
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunțat în discursul rostit la Forumul Economic de la Davos că Uniunea Europeană are nevoie de "capabilităţi militare credibile", care să fie complementare cu NATO, dar diferite de cele ale Alianței Nord-Atlantice.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Mesaj cu bătaie lungă al Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la Davos, unul care nu va fi pe placul SUA.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган махает рукой, выступая перед депутатами своей правящей Партии справедливости и развития (ПСР) в парламенте в Анкаре - Sputnik Moldova
Erdoğan, apel puternic – ”Europa ar putea întâmpina noi probleme și amenințări”

”Europa are nevoie şi de capabilităţi militare credibile şi au fost instalaţi pilonii pentru construirea Uniunii Europene a Apărării. Există un drum european spre o politică externă şi de securitate în care puterea dură să reprezinte un instrument important, dar niciodată singurul instrument", și-a prezentat Ursula von der Leyen viziunea asupra capacităților de apărare ale UE.

Potrivit președintelui CE, capabilităţile militare europene vor fi "complementare cu NATO", dar "diferite", ceea ce arată o dorință a Bruxelles-ului de a se emancipa de sub tutela americană și de dependența de NATO.

Ursula von der Leyen a vorbit despre faptul că Europa trebuie să îşi contureze viitorul, ceea ce înseamnă că, pentru a fi mai influentă în lume, UE trebuie să-și intensifice eforturile în anumite domenii.

”Evenimentele recente au arătat ce trebuie să facem în plus. Situaţia din Libia arată costurile disensiunilor şi ezitărilor. Tocmai am revenit de la Conferinţa pe tema Libiei desfăşurată la Berlin. A fost bine să văd că a fost făcut un pas în direcţia corectă de către comunitatea internaţională. Comisia Europeană va susţine procesul de reconciliere şi reconstrucţie", a declarat Ursula von der Leyen conform site-ului Comisiei Europene.

Președintele CE a lăudat Europa că este cel mai mare donator în materie de cooperare pentru dezvoltare și că investește în acest sens mai mult decât restul lumii împreună. ”Dar trebuie să facem mai multe şi pentru gestionarea crizelor pe măsură ce evoluează", a arătat preşedintele Comisiei Europene.

Fluxul de știri
0