Erdoğan, apel puternic – ”Europa ar putea întâmpina noi probleme și amenințări”

© AP Photo / Burhan OzbiliciПрезидент Турции Реджеп Тайип Эрдоган махает рукой, выступая перед депутатами своей правящей Партии справедливости и развития (ПСР) в парламенте в Анкаре
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган махает рукой, выступая перед депутатами своей правящей Партии справедливости и развития (ПСР) в парламенте в Анкаре - Sputnik Moldova
Abonare
”Potențialul eșec al UE ar fi o trădare a propriilor valori de bază, inclusiv democrația și drepturile omului - Europa va întâmpina un nou set de probleme și amenințări”.

BUCUREȘTI, 19 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut Europei să îi sprijine activitatea în Libia, unde oferă sprijin militar guvernului recunoscut internațional, ”dacă se vrea să pună capăt conflictului de acolo”, anunță cotidianul turc Hurriyet Daily News.

Franța, Paris - Sputnik Moldova
Scandalos: Franța este acuzată că ar sta în spatele conflictului din Libia
Declarația președintelui Erdoğan vine chiar înaintea summit-ului de la Berlin, care începe mâine, 19 ianuarie – unde părțile implicate vor încerca să ajungă la o înțelegere pentru stabilizarea situației din Libia, țară extrem de bogată în resurse.

În cadrul întâlnirii, Germania și Organizația Națiunilor Unite vor încerca să imprime taberelor rivale libiene, care luptă pentru capitala Tripoli, un curs către un armistițiu, dar și să accepte un mecanism de monitorizare – aceasta ca primi pași către pace, scrie Hurryet.

”Potențialul eșec al UE de a sprijini în mod adecvat Guvernul de Acord Național în Libia ar fi o trădare a propriilor valori de bază, inclusiv democrația și drepturile omului”, a declarat Erdoğan – care a completat ”Europa va întâmpina un nou set de probleme și amenințări dacă guvernul legitim al Libiei ar cădea”.

Erdoğan consideră că ”alegerea evidentă pentru Europa ar fi să lucreze cu Turcia”, deoarece Occidentul nu este prea interesat să ofere sprijin militar Libiei.

”Reținând că Europa este mai puțin interesată să ofere sprijin militar Libiei, alegerea evidentă este să lucreze cu Turcia, care a promis deja asistență militară”, a scris Erdoğan într-un editorial din ”Politico”.

Președintele turc aplică metoda folosită de marile puteri în unele zone de conflict – aceea a ”antrenării” armatei locale: ”Vom antrena forțele de securitate ale Libiei și le vom ajuta să combată terorismul, traficul de persoane și alte amenințări grave împotriva securității internaționale”.

”UE trebuie să arate lumii că este ”un actor relevant în arena internațională, conferința de pace de la Berlin este un pas foarte semnificativ către acest obiectiv”, a subliniat liderul de la Ankara.

Conferința de la Berlin va dura o singură zi, la ea participând lideri politici din Turcia, Rusia, SUA, China, Franța, Marea Britanie, dar și alți actori regionali, inclusiv mareșalul Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naționale a Libiei, precum și Fayez al-Sarraj, premierul Guvernului de Acord Național.

Reuniunea la nivel înalt încearcă să pună presiune asupra mareșalului Haftar pentru a opri ofensiva împotriva Tripoli.

Erdoğan a consideră că, dacă ”guvernul legitim al Libiei ar cădea” atunci grupuri militante islamiste, precum Statul Islamic și Al Qaeda, ”vor găsi un teren fertil pentru a se întoarce”. Pe de altă parte, mareșalul Haftar a fost principalul opozant și luptător împotriva pătrunderii extremismului așa zis islamist în Libia.
Fluxul de știri
0