Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Acordul pentru Brexit, semnat la nivel european - detalii

© Photo : Twitter / Ursula von der LeyenUrsula von der Leyen, Charles Michel
Ursula von der Leyen, Charles Michel - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului au semnat astăzi acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Urmează ca, săptămâna viitoare, diplomaţii statelor membre ale UE să aprobe în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopţii.

Marea Britanie a ratat termenele limită anterioare, care fuseseră fixate în martie și în octombrie, ceea ce a dus la alegeri anticipate în decembrie pe care conservatorii le-au câștigat, întărindu-și poziția în Parlament și deschizând calea către reușita Brexitului, arată Sputnik în limba engleză

"Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European", a anunţat preşedinta Comisiei Europene pe contul său de Twitter.

​Așadar, Brexitul a intrat în linie dreaptă și nimic nu pare să îl mai poată opri.

"Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi. Ţin să scriem această nouă pagină împreună ", a scris și preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial.

Negociatorul şef al UE, francezul Michel Barnier, a asistat la această semnare organizată la sediul Comisiei Europene la Bruxelles, iar Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.

Brexit - Sputnik Moldova
Croația preia președinția Consiliului UE: Problema Brexit - pe masă

Regina Elisabeta a II-a şi-a dat ieri consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE. Textul fusese deja adoptat definitiv miercuri seara de către parlamentul britanic.

Parlamentul European va fi ultima instanţă care se pronunţă cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisie pentru afaceri constituţionale au recomandat aseară cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi, împotriva a trei aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie.

​Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei trei aleşi europeni care au votat împotriva recomandării în favoarea votării acordului de către Parlamentul European, a denunţat un "Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic". El a asigurat că va vota din nou împotriva în cursul votului din 29 ianuarie.

Separarea oficială este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare.

Fluxul de știri
0