Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Croația preia președinția Consiliului UE: Problema Brexit - pe masă

CC0 / Pixabay / stux / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 ianuarie, Croaţia, pentru prima dată de când a devenit membru al UE, prin rotație preia președinția Consiliului UE, având ca sarcină principală gestionarea Brexitului.

BRUXELLES, 1 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Chiar dacă îndeplinește rolul de președinte al UE pentru prima oară de la aderare, Croația va avea de gestionat dosarul dificil al ieşirii Marii Britanii din UE, preconizată a avea loc pe 31 ianuarie. După actul de ieșire propriu-zis, urmează însă o perioadă dificilă de punere în aplicare a modificărilor care survin în urma Brexitului.

Brexit - Sputnik Moldova
UK, zi istorică: proiectul de lege privind ieşirea din UE, adoptat - Brexit la 31 ianuarie
Croaţia a aderat la UE în 2013 și are rolul de a superviza prima plecare a unui stat membru, Marea Britanie.

Un alt dosar aflat pe masa Croației în exercitarea președinției Consiliului UE este extinderea UE spre Est, un proces care însă este stopat, multe state membre opunându-se unei extinderi ulterioare. Printre statele oponente se numără și Franţa care s-a opus deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.

Pe această temă, UE şi cele şase ţări candidate din Balcanii occidentali (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) ar urma să se întâlnească la un important summit la Zagreb în perioada 6-7 mai 2020.

Fluxul de știri
0