Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât timp este acordat astăzi Holocaustului și ce învață elevii în școală

© Sputnik / Miroslav RotariVeronica Pârlea Conovali
Veronica Pârlea Conovali - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 27 ianuarie se marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului, în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist. Cât timp se acorsă astăzi acestei file negre din istoria omenirii, dar și ce învață elevii.
Cât timp este acordat astăzi Holocaustului și ce învață elevii în școală

Elevii din Republica Moldova învață despre Holocaust și atrocitățile la care a fost suput poporul evreu în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Acestui subiect îi este acordată o oră la disciplina Istoria, lecție în care elevii sunt informați despre prejudecățile și nedreptatea din acele vremuri.

„La ora dedicată Holocaustului, noi vorbim despre acele lagăre a morții, construite pe teritoriul Poloniei, dar și pe teritoriul altor state din Europa. Că s-au pierdut în aceste lagăre șase milioane de evrei. Copiii sunt învățați despre pericolele izbucnirii unui război și astfel încât să nu se repete astfel de situații”, a declarat Veronica Pirlea-Conovali, profesoară de istorie la Colegiul de Coregrafie din Republica Moldova, pentru Sputnik Moldova.

Profesorii recunosc că o oră academică de 45 de minute este prea puțin pentru un subiect atât de vast și important, dar:

„Având în vedere că Istoria secolului XX este bogată în evenimente, iar noi avem un număr limitat de ore, noi nu putem acorda mai mult de o oră fiecărui eveniment. Subietului Holocaust i se acordă 45 de minute, la fel cum și în cazul foametei din anii 46-47, care a avut loc pe teritoriul Basarabiei sau a Republicii Moldova de astăzi, la fel cum nu putem acorda mai mult timp deportărilor”, conchide Veronica Pirlea-Conovali.

Motiv pentru care profesorii de istorie organizează opțional diferite mese rotunde și conferințe dedicate Holocaustului.

Boris Druță - Sputnik Moldova
Holocaust: Istorii cutremurătoare despre evreii din Telenești – se auzeau strigăte ...
„Eu, personal, am organizat în instituția în care activez câteva astfel de ore, în cadrul cărora copiii au luat cunoștință de diferite documente și filme documentare care reflectă crimele acelor vremuri”, adaugă Veronica Pirlea-Conovali.

Mai ales că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării încurajează astfel de acțiuni.

 „În ultimii ani, Ministerul Educației emite diferite recomandări prin care noi, profesorii, suntem îndemnați să organizăm lecții aparte, mese rotunde, conferințe, în care să vorbim despre Holocaust”, adaugă profesoara de istorie.

Cert este că, în ultimii ani, profesorii de istorie din țara noastră au posibilitatea să meargă în Israel, pentru a se familiariza mai aprofundat în ceea ce privește acest subiect. Tot ce trebuie să facă este să vrea.

„În ultimii ani, un număr foarte mare de profesori de istorie din țara noastră merg la Institutul de Studiere a Holocaustului din Israel, unde la întoarcere aduc foarte multe materiale care sunt drept un suport pentru predarea acestui subiect. Eu, personal, am fost în anul 2015 la acest institut. Instruirea a durat 10 zile”, spune Veronica Pirlea-Conovali.

Precizăm că Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual în Republica Moldova, din 2015, după ce Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul abia în iulie 2014.

Fluxul de știri
0