Niciunul dintre cei patru candidați, anunțați până în prezent pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie, în circumscripția Hâncești, nu are șanse să câștige acest scrutin. Și nu pentru că aceștia nu ar avea ce să le promită alegătorilor, ci pentru că circumscripția respectivă, precum și alte circumscripții, are specificul ei, iar oamenii de aici votează în baza altor criterii. Declarația aparține directorului companiei de consultanţă şi cercetare politică „Intellect Group", Ian Lisnevschi, și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.
Potrivit sociologului, vectorul politic sau promisiunile electorale nu vor da roade în această circumscriție, unde de ani de zile este votat cel care a înregistrat rezultate palpabile.
„Dacă întrebați cine din cei doi candidați ai PPDA și ai PAS ar putea câștiga scrutinul din 15 martie, vreau să spun că ar câștiga al treilea candidat, și acesta nu este candidatul PUN, fiindcă matematica așa arată. La Hâncești, vectorul politic se situează pe poziția trei ca importanță, cedând primul loc personalității, care are o experiență și un background și factorului istoric”, a declarat sociologul Ian Lisnevschi în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.
Și în Hâncești sunt astfel de personalități, potrivit sociologului.
„În Hâncești sunt două persoane influente, vorbim dl Alexandru Botnari, care a revenit ca primar, și dl Ghenadie Buza. Aceste două persoane pot menține un rating al Partidului Democrat sau al unui candidat pe care-l vor susține la un nivel foarte înalt, ceea ce-i va permite să câștige”, adaugă Ian Lisnevschi.
Respectiv, acest scrutin va fi câștigat de candidatul care va avea susținerea celor două personalități, indiferent dacă acesta va fi înaintat de PDM, de PSRM sau va fi independent.
„La Hâncești, Nisporeni și Orhei noi vedem unele lucruri paradoxale, vedem persoane care câștigă permanent, deoarece au realizări care-i determină pe oameni să-i voteze. Respectiv, în campania electorală, aceste persoane nu promit lucruri populiste, ci lucruri concrete pentru regiunile respective”, adaugă Ian Lisnevschi.
Și asta nu e tot. Alegerile parlamentare noi din circumscripţia uninominală nr. 38, Hânceşti, se vor desfășura într-un singur tur. Respectiv, șansele ca vreunul dintre candidații anunțați să câștige sunt minime.
„Noi nu trebuie să uităm că vom avea un singur tur, iar dreapta va fi divizată în trei: Platforma DA, PAS și PUN, reprezentat de dl Țurcanu. Da, cineva poate să se retragă, dar din punct de vedere matematic, acești trei candidați nu au șanse, fiindcă apariția unui candidat al Partidului Democrat sau apariția unui candidat independent, susținut de către persoane care se bucură de credibilitate în această regiune, îi va permite să câștige și datorită faptului că este un singur tur”, conchide Ian Lisnevschi.
Cine sunt candidații anunțați pentru scrutinul din 15 martie
Cert este că, indiferent de rezultatul care va fi obținut, scrutinul din 15 martie va fi un test pentru PAS și PPDA, care își propun să meargă separat în scrutinul prezidențial, spune Ian Lisnevschi.
„PAS și PPDA vor vedea anume acum ce se poate întâmpla dacă vor merge în prezidențiale cu doi candidați. Și aici poate să fie mai degrabă un argument pentru dl Năstase, care își dorește un candidat apolitic. Fiindcă, teoretic, asta sună foarte bine, dar la momentul actual nu este o astfel de persoană, care să fie respectată și susținută de toate formațiunile și toți cetățenii, fiindcă întotdeauna se găsește câte ceva, motiv pentru care oamenii cu rating mare nu se bagă în politică, deoarece politica nu este cea mai curată”, adaugă sociologul.
Și pentru că toate blocurile politice din istoria Republicii Moldovei s-au desființat, Ian Lisnevschi nu exclude că și soarta blocului ACUM ar putea fi aceeași.
„Dacă aceste două formațiuni (n.r. PPDA și PAS) vor rezultate, trebuie să cedeze, să se producă acea fuziune, să se schimbe denumirea, de ce nu, dar acest rebranding este necesar, deoarece istoria arată că toate blocurile care au existat s-au desființat”, conchide sociologul.
În cazul în care PAS și PPDA nu vor fuziona, „factura” achitată de una dintre aceste formațiuni va fi extrem de mare, spune directorul companiei de consultanţă şi cercetare politică „Intellect Group", Ian Lisnevschi.
„Trebuie să înțelegem că PPDA și PAS nu sunt dușmani, dar sunt concurenți, iar PPDA înțelege foarte bine că din momentul în care rating-ul Maiei Sandu va crește și mai mult „Demnitatea și Adevărul” nu va trece pragul electoral în Parlament. Va putea dl Năstase să meargă la acest pas, adică să cedeze funcția de lider dnei Sandu? Vom vedea în scurt timp”, conchide expertul.
Amintim că liderul PPDA, Andrei Năstase, a venit cu un apel către forţele democratice să-şi consolideze eforturile şi să identifice un candidat comun şi neafiliat politic la alegerile prezidenţiale din acest an. În replica, Maia Sandu a precizat că în acest scrutin trebuie să se meargă cu un candidat care ar avea cele mai mari șanse de câștig.