Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proiect inedit: o “Scrisoare la Infinit” în Instagram, dedicat aniversării Victoriei

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaПисьмо с фронта - экспонат выставки "Приближая Победу"
Письмо с фронта - экспонат выставки Приближая Победу - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerii artiști ruși au realizat un proiect inedit, dedicat celei de-a 75-a aniversări a marelui eveniment, în care prezintă, prin intermediul Instagram, secvențe din corespondența soldaților și familiile lor, însoțită de lucrări grafice.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Postul de televiziune RT a lansat un proiect inedit, dedicat aniversării a 75-a a victoria asupra Germaniei naziste, în care îmbină arta contemporană, tehnologiile moderne și fragmentele din scrisorile de pe front.

”Astăzi trăim, mâine sau peste o oră am putea să nu mai fim”, “Mama! Nu fă greșeala, nu pleca în armată, rămâi acasă”, “Orașul a fost distrus... Păcat de Rostov” – niște fragmente simple și sincere din scrisorile de pe front descoperă o perspectivă umană asupra anilor de război. În ajunul aniversării a victoriei asupra fascismului, proiectul #ScrisorileVictoriei unește tinerii pictori și arhivele personale pe o pagină de Instagram.

O postare distribuită de #СтраницыПобеды (@pobeda.page) pe

“Proiectul nostru nu este atât despre “victoria poporului” sau “țara învingătoare”, cât despre soarta omului. Comunul poate fi înțeles cu adevărat doar prin intermediul individualului, prin istoriile personale. Nu există nimic mai personal decât scrisorile”, a relatat autorul ideii, redactorul-șef adjunct al RT, Kiril Karnovici-Valua.

Vezi această postare pe Instagram

Дома прихода почтальона ждали с волнением. Что он принесёт в этот раз? Долгожданную весточку с фронта или «похоронку», как в народе называлось официальное извещение о гибели бойца? Последнее письмо лётчика Андрея Морозова, написавшего эти строки в июле 1942 г. во время боёв за Кубань:⁠⠀ ⁠⠀ 📝«Милые мои Игорёк и Галочка! Когда вы будете читать это письмо, давно отгремят пушки, стихнет свинцовый огонь. На полях, где шли бои, заколосятся хлеба, зацветут сады, виноградники, вырастут города. Если меня не станет, знайте, мои дорогие детки, что отец погиб за нашу счастливую жизнь. За меня вам краснеть не придётся. Ваша мама, мои боевые друзья вам расскажут о моей нелёгкой и честной жизни…» ⁠⠀ ⁠⠀ 🎨Иллюстрации: 1 — Пётр Банков; 2 — Алла Димарёва; 3 — Ирина Уладаева.⁠⠀ ⁠⠀ 📚Цитаты: 1, 2, 3 — «Письма с Фронта» / Сост. Т.А. Василевская, др.⁠⠀ ⁠⠀ #СтраницыПобеды, #ПисьмаПобеды, #БесконечноеПисьмо, #вов, #75летПобеды, #Победа75, #втораямировая, #VictoryPages, #ww2, #illustration

O postare distribuită de #СтраницыПобеды (@pobeda.page) pe

#ScrisorileVictoriei relatează despre viața cotidiană din timpul războiului: ce vedea soldații sovietici în timp ce mergeau să elibereze teritoriile de sub ocupația fascistă, ce au întâlnit în cale când au trecut frontiera cu Europa. De acasă, soldaților li se scria despre ceea ce s-a întâmplat cu familiile în timpul evacuării sau sub ocupație, cum trăiau și munceau oamenii în spatele frontului, sarcina cărora era exprimată prin sloganul “Totul pentru Front!”.

Majoritatea scrisorilor a fost transmisă de către Tatiana Vasilevskaia, care a publicat la editura “Kniga” patru volume ale corespondenței din perioada războiului. Aceste mărturii ale unei istorii vii ajungeau din arhive personale și muzee, din partea familiilor, istoricilor locali din Rusia și din străinătate.

“Scrisorile de pe front reprezintă un document istoric sincer al Marelui Război pentru Apărarea Patriei”. Mesajele adresate celor dragi, copiilor, mamelor, trecute prin cenzură, fiind totodată lipsite de cuvinte bombastice, aceste rânduri laconice creează o imagine măreață a soldatului, a oamenilor. În viziunea mea, niciun fel de tratate științifice nu pot răspunde în aceeași măsură la întrebarea de ce am învins în cel mai groaznic război din istoria umanității”, a povestit Tatiana Vasilevskaia.

La realizarea părții vizuale a proiectului au fost invitați tinerii pictori de la Școala de Design RANHiGS, precum și pictorii graficieni de renume mondial - Mihail Sorkin și Piotr Bankov. Rândurile din scrisori sunt îmbinate cu ilustrații, sunt prezentate ca o “Scrisoare la Infinit” în stories din Instagram. Fundalul muzical comun, compus de Maxim Makaricev (Sirotkin, On-The-Go) întregește imaginea scrisorii adresate nouă din trecut.

“Ilustrațiile tinerilor designer și formatul stories este o punte emoționantă în perioada noastră pașnică din vremurile de război, în care, în pofida tuturor ororilor, oameni iubeau, se îngrijorau, visau, credeau.  Scrisoarea la Infinit este o legătură dintre generații, pe care echipa noastră încearcă s-o restabilească prin mijloace narative și vizuale, în speranța că actuala generație și cele din viitor vor înțelege de ce aceste lucruri nu trebuie să se repete”, a menționat Kirill Karnovici-Valua.

Pentru studenții Școlii de Design RANHiGS proiectul #ScrisorileVictoriei a devenit nu doar unul profesional, ci și o experiență umană, a relatat profesorul RANHiGS, doctorul în culturologie Serghei Serov.

“Pedagogia creativă, cultivată în Școala de Design al RANHiGS, îi solicită studentului nu doar dezvoltarea unei gândiri-design, dar și design-simțire, perceperea fiecărui proiect cu inima, trecerea lui nu doar prin rațiune, dar și prin suflet. Anume așa se întâmplă în cazul proiectului #ScrisorileVictoriei, în care s-a dovedit a fi foarte importantă retrăirea personală a evenimentelor, includerea personală a autorului în subiect. Pentru studenți, implicarea în proiect a devenit importantă nu doar din punct de vedere profesional, dar și uman, afectându-le emoțiile, sentimentele de empatie și compasiune”.

Ilustrațiile realizate în diverse stiluri și tehnici: de la acuarelă până la aplicație, de la grafică până la colaj, de la psihologismul profund, până la maniera naivă. Lucrările reflectă nu doar emoțiile personale, dar și istoriile personale.

“De parcă aș fi retrăit istoria bunicii mele care a rămas la vârsta de doi ani fără tată, pe care nici nu și-l amintea. Fiind copil, ea i-a scris scrisori tatălui, fără a le expedia la o adresă anume”, a povestit una dintre participantele la proiect, Maria Afoncikova.

Proiectul  #СтраницыПобеды (Paginile Victoriei), lansat de RT pe 13 ianuarie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, se va desfășura până pe 9 mai 2020. Alăturați-vă nou pe Youtube, Facebook, VK, Twitter și urmăriți “Scrisoarea la Infinit” pe Instagram.

Fluxul de știri
0