Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primarul Chișinăului cere demisia șefei Direcției generale Educație, Tineret și Sport

© Sputnik / OsmatescoIon Ceban Ион Чебан Заседание муниципального совета Кишинёва 15.11.2019
Ion Ceban Ион Чебан Заседание муниципального совета Кишинёва 15.11.2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Edilul-șef al Capitalei, Ion Ceban, a remarcat faptul că, în ultimii ani, în domeniul educațional au fost comise mai multe ilegalități și a cerut demisia șefei direcției de profil, Rodica Guțu.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Primarul Chișinăului a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare că în Capitală funcționează mai multe instituții de educație timpurie în lipsa unor autorizații sanitare.

Ion Ceban - Sputnik Moldova
Exclusiv: șefa Direcției Generale Educație, Rodica Guțu, somată să plece din funcție
Mai mult, Ion Ceban afirmă că, în cadrul evaluărilor efectuate în unele instituții, au fost stabilite un șir de neconformități care prezintă pericol pentru sănătatea copiilor și elevilor. Printre acestea se numără suprasolicitarea instituțiilor preșcolare și a unor instituții preuniversitare.

O altă problemă este asigurarea cu apă potabilă a mai multor instituții de educație timpurie.

În plus, în multe instituții preuniversitare nu există apă caldă și nici produse de igienă, iar alimentația copiilor nu corespunde meniurilor aprobate.

Se pare că neregulile nu se opresc aici. Ion Ceban mai spune că Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău nu a prezentat până în data de 10 ianuarie 2020 raportul anticorupţie, solicitat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în timp ce zilnic apar multiple petiții, nemulțumiri ale părinților despre colectările de bani. În plus, primarul afirmă că există nemulțumiri legate de acordarea subiectivă a sporurilor salariale.

”Anumitor conducători ai instituţiilor de învăţământ le-a fost retras, ori minimizat. De asemenea, a fost instituit un regim de teroare prin intermediul revizorilor și controalelor în instituții, iar unele cadre au fost sancţionate fără a se ține cont de legislație. Eu nu voi piermite sa vă bateti joc de copiii şi corpul didactic din capitală. Aşa că va rog să vă daţi demisia benevol, doamna Rodica Guţu”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Contactată în repetate rânduri de corespondentul Sputnik Moldova pentru a obține o reacție la acuzațiile primarului, Rodica Guțu nu a răspuns la telefon. 

Ion Ceban i-a cerut Rodicăi Guțu să plece din funcție și la sfârșitul lunii precedente. Atunci, primarul s-a arătat nemulțumit de faptul că șefa Direcției Educație a plecat într-o călătorie peste hotare împreună cu mai mulți manageri ai instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău. 

Fluxul de știri
0