Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zi importantă în Republica Moldova – ce sărbătorim și ce încheiem astăzi

Abonare
Sărbătorile de iarnă au ajuns la final. Creștiniii ortodocși din Republica Moldova (de stil vechi) sărbătoresc astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în râul Iordan. Igor Dodon îi felicită pe creștini.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Botezul Domnului în râul Iordan (19 ianuarie), alături de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, din 20 ianuarie, încheie perioada sărbătorilor de iarnă consacrate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Foarte mulți moldoveni care poartă numele Ion, Ioana sau Ionela își serbează astăzi onomastica și hramul casei.  

Boboteaza 19 ianuarie 2020 - Sputnik Moldova
Cum a fost sfințită Agheasma Mare la Catedrala Naşterea Domnului” din Chișinău

Sfântul Ioan Botezătorul încheie şirul profeţilor Vechiului Testament. El face legătura, în mod simbolic, între Legea Veche şi Legea Nouă.

Misiunea pe care a avut-o Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia şi de a-i boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Conform legilor pământești, ca om născut de Fecioara Maria, Iisus Hristos era văr cu Ioan Botezătorul. Ioan s-a născut cu şase luni înaintea Naşterii lui Iisus. Sfinţii Părinţii socotesc naşterea Înaintemergătorului drept „minunea ce merge înaintea Minunii”. Pe când era încă nenăscut, la salutarea Fecioarei Maria, Maica Domnului, pruncul Ioan a săltat în pântecele mamei sale, Elisabeta, potrivit Sfintei Scripturi.

Toţi proorocii sunt mari, dar niciunul ca Ioan. Iisus Hristos a spus despre Ioan Botezătorul că este „cel mai mare om născut din femei”: „Zic vouă: între cei născuţi din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan” (Luca 7, 24-28).

Președintele Igor Dodon le urează „liniște sufletească și belșug în toate” gospodarilor care astăzi marchează hramul casei sau poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Șeful statului notează pe Facebook că, potrivit datinii, în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul, oamenii beau agheasmă și stropesc cu apă sfințită prin gospodărie, pentru a fi protejați de boli, de rele și primejdii.

Fluxul de știri
0