Oamenii de știință au dezvăluit adevărata cauză a dispariției dinozaurilor

CC0 / Pixabay / tee2tee / Dinozaur
Dinozaur - Sputnik Moldova
Abonare
Adevărata cauză a dispariției dinozaurilor ar fi fost cauzata de căderea unui meteorit uriaș, decât de activitatea vulcanică. De această părere sunt savanții de la Universitatea Yale din Statele Unite.

BUCUREȘTI, 19 ian - Sputnik. Dispariția dinozaurilor a fost cauzată de căderea unui meteorit uriaș, decât de activitatea vulcanică. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea Yale din Statele Unite , potrivit portalului Phys.org, transmite RIA.

Asteroids - Sputnik Moldova
Congresul SUA și NASA în alertă: Pământul este amenințat de o catastrofă
Paleoclimatologii au stabilit că erupțiile vulcanice în regiunea Deccan Trapps (acum situată în India) au afectat mediul cu mult înainte de dispariția în masă a dinozaurilor, care s-a întâmplat în urmă cu 66 de milioane de ani.

Pentru a stabili emisia exactă de gaz vulcanic, echipa de cercetători a comparat schimbarea globală de temperatură și prezența izotopilor de carbon din fosilele marine cu modele ale efectului climatic care rezultă din eliberarea puternică de dioxid de carbon în atmosferă.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că cea mai mare parte a dioxidului de carbon a ajuns acolo cu mult înainte de lovirea unui meteorit. Activitatea vulcanică din cretaceul târziu a determinat o creștere treptată a temperaturii globale de aproximativ două grade, dar nu o extincție în masă. Unele specii, potrivit oamenilor de știință, au migrat spre polul Nord și Sud, dar s-au întors cu mult înainte de coliziunea cu asteroidul.

În consecință, căderea meteoritului a fost singura cauză care a dus la dispariția dinozaurilor.

În același timp, experții recunosc posibilitatea erorilor din concluziile lor și sunt gata să-și reconsidere opinia în prezența unor dovezi substanțiale.

Anterior, arheologii au analizat probele de sol prelevate din vechiul crater Chiksulub din Peninsula Yucatan din Statele Unite, după care au fost modelate primele ore după căderea unui asteroid, care a șters mai mult de 75% din lumea vie. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că un asteroid cu un diametru de zece kilometri, care zbura în atmosfera Pământului cu o viteză de aproape 25 de kilometri pe secundă, ar putea crea o explozie de o astfel de putere încât stocul mondial de arme nucleare nu poate fi comparat.

Fluxul de știri
0