Presa americană: practici mafiote ale SUA pentru a șantaja Europa împotriva Iranului

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaSteagurile UE și SUA
Steagurile UE și SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Dezvăluiri senzaționale ale Washington Post: SUA au șantajat Europa să se dezică de Iran amenințând statele europene cu tarife de 25 la sută pe importurile de mașini dacă nu se supun dorințelor americane.

BRUXELLES, 18 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Faptul că aceste dezvăluiri apar într-una din cele mai importante publicații americane, Washington Post, arată că noul stil de șantaj american i-a șocat chiar și pe jurnaliștii din Statele Unite.

Американские солдаты, Soldaţi americani în Irak - Sputnik Moldova
Opinia unui militar rus: Cine vrea să alunge SUA din Orientul Mijlociu?

Fraza cheie din articol îi aparține lui Jeremy Shapiro, director pentru cercetare la European Council on Foreign Relations: ”Amenințarea cu tarifele este ca o tactică mafiotă și nu așa funcționează de regulă relațiile între aliați”.

Cu câteva zile înainte ca europenii să avertizeze Iranul, Trump a amenințat în secret că va impune tarife de 25% pe importurile de automobile din Europa, relatează publicația amintită, citând un oficial UE care spune ca a fost un ”șantaj” american. Pentru a fi luată în serios, amenințarea a fost făcută de oficialii SUA direct în capitalele europene, nu prin intermediul ambasadelor de la Washington.

Ca urmare a acestor presiuni, la câteva zile, cele trei țări au acuzat oficial Iranul că violează acordul nuclear, declanșând prevederea din tratat care ar putea duce la reimpunerea sancțiunilor ONU. Imediat, Departamentul de Stat american a salutat decizia europeană. ”Suntem de acord cu aliații noștri că scopul este de a fi alături de poporul iranian, expunând comportamentul Teheranului”.

Pentru europeni decizia nu a fost însă ușoară, având în vedere că Marea Britanie, Franța și Germania au beneficiat cel mai mult de pe urma ridicării sancțiunilor împotriva Iranului: au început să importe hidrocarburi la preț avantajos din Iran și să investească în economia iraniană.

Efectul șantajului: capitalele europene se dau de partea americanilor

Pentru marele public, schimbarea bruscă din marile capitale europene a fost surprinzătoare, mai ales că cele trei țări obișnuiseră cu atitudinea lor refractară la solicitarea SUA de a pune presiune pe Iran.

Într-adevăr, arată publicația americană, Germania, Marea Britanie și Franța au discutat zile bune despre calea de urmat. ”Nu doream să părem slabi, de aceea am căzut de acord să ținem secretă amenințarea (americană)”, a spus un oficial european.

Dar în final, Marea Britanie, Franța și Germania au adoptat cea mai dură atitudine față de Iran de după 2015, anul semnării acordului nuclear cu Teheranul. Marți, 14 ianuarie, cele trei state semnatare au inițiat mecanismul de reglementare a disputelor prevăzut în acord. Asta deschide calea pentru revenirea la sancțiunile ONU de până in 2015, dacă Iranul nu revine, în 65 de zile, la respectarea acordului.

Totuși, secretul șantajului SUA a răsuflat, de vreme ce ministrul de Externe iranian a declarat cu puțin înainte de lansarea avertismentului european: ”Ei spun că nu sunt responsabili pentru ce au făcut Statele Unite. Bine, însă sunteți independenți. Europa, UE, este cea mai mare economie din lume. Deci de ce permiteți Statelor Unite să vă intimideze?”. O întrebare cheie care a rămas fără răspuns.

Amenințarea cu majorarea taxelor pentru importurilor auto a avut ca primă țintă Germania cu care SUA are dispute comerciale mai vechi. Iar Germania a reușit să își impună voința și celorlalte state europene. În felul acesta, cea mai puternică ”democrație” a lumii, SUA, a arătat cum funcționează, de fapt, politica internațională americană!

Fluxul de știri
0