Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vasile Goncear face dezvăluiri: Olăritul este cea mai grea meserie

© Sputnik / Rodion ProcaVasile Goncear
Vasile Goncear - Sputnik Moldova
Abonare
Din cele mai vechi timpuri satul Hogineşti a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de ceramiști locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri, care are şi un nume semnificativ ‒ Goncear.
Vasile Goncear face dezvăluiri: Olăritul este cea mai grea meserie

Vasile Goncear a moștenit numele, prenumele și meseria de la tatăl său. De mic copil era pasionat de lucrul cu lutul, iar această ocupație îi crea o satisfacție nemaipomenită.

Cu toate acestea, tatăl său Vasile își dorea ca fiul să aleagă o altă cale și să devină un om educat, cu studii superioare, iar olăritul îl considera o muncă prea grea pentru fiul său.

"L-am ascultat pe tata și mi-am făcut studiile la Colegiul Electromecanic de la Chișinău, iar apoi la Filiala din Kaluga a Universităţii Tehnice de Stat „N. Bauman” de la Moscova, Specialitatea Electromecanică", a relatat Vasile Goncear în studioul Sputnik Moldova.

Totuși, nu i-a fost dat lui Vasile să devină electromecanic, chiar dacă cunoștințele pe care le-a acumulat pe parcursul anilor i-au fost de mare folos pe tot parcursul vieții, lucru confirmat chiar de el: Un om trebuie să știe să le facă pe toate.

Astfel, viața lui a luat o altă întorsătură și Vasile a precluat ștafeta din mâinele tatălui său, devenind și el olar.

"Olăritul este cea mai grea meserie care există pe lume. Nu oricine care dorește devine olar, ci numai oamenii aleși", a subliniat Goncear.

Chiar dacă inițial și-a început activitatea în satul Hoginești, Vasile a hotărât să-și încerce norocul peste hotarele țării - în Italia. Acolo a înființat un atelier în care crea lucruri deosebite din ceramică și cu care a reușit să impresioneze o lume întreagă. Avea multe comenzi și se bucura de un succes grandios. Totuși, după 12 ani de străinătate, Vasile împreună cu familia sa au hotărât să revină în Moldova. Și asta nu pentru că duceau o viață grea în Italia, ci pentru că aveau un dor nebun de meleagurile natale.

"Am creație în suflet, țin la familie, la neamul meu. Acesta e modul meu de viață. De fiecare dată demonstrez că poporul nostru nu este mai inferiori decât ceilalți", a menționat Goncear.

Mai multe informații despre personalitatea și activitatea lui Vasile Goncear aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0